Petak, 17 Maja, 2024

Misterija nad iračkom bazom nakon napada: Izraelci šute, a borbenih aviona na radaru nije bilo

IZVORklix.ba

Nakon što je u centralnom dijelu Iraka napadnuta jedna od baza u kojoj se nalazi proiranska vojna skupina, zvaničnici su pokrenuli istragu, a za sada jedino što je poznato jeste to da sve strane negiraju učešće u napadu.

Iračke vlasti saopćile su kako je eksplozija pogodila bazu koja pripada Snagama narodne mobilizacije koja po svom svjetonazoru i politici pripada proiranskim skupinama na Bliskom istoku. U napadu je poginula jedna osoba, a osam je ranjeno.
Iako su zvaničnici ove skupine u prvim izjavama saopćili kako je riječ o zračnom napadu te su za njega okrivili američke snage, Centralna komanda SAD-a uputila je saopćenje u kojem negiraju izvođenje bilo kakvih napada na teritoriji Iraka.

Nešto kasnije, pripadnici Snaga narodne mobilizacije ponovno su se oglasili te su rekli kako komanda istražuje sve detalje ovog napada.

Ono što je zanimljivo u cijeloj priči jeste i saopćenje iračke vojske koja se oglasila te poručila kako u trenutku napada nisu registrovani borbeni avioni u zračnom prostoru.

“Izvještaj komande protivzračne odbrane potvrdio je, kroz tehničke napore i otkrivanje radara, da nije bilo bespilotnih letjelica ili borbenih aviona u blizini baze prije ili za vrijeme eksplozija”, navodi se u saopćenju vojske.

Također, visokorangirani izraelski vojni zvaničnici još uvijek se nisu oglašavali povodom napada, a mediji u ovoj državi ranije su pisali o tome kako vojska negira učešće u ovom napadu.

Posljednjih mjeseci frakcije unutar proiranske skupine u Iraku pokrenule su napade na američke snage smještene u Iraku i Siriji, za koje su rekli da je to bila odmazda za podršku Washingtona Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi. Ti napadi su okončani krajem januara nakon što su tri američka vojnika ubijena u napadu na bazu u Jordanu, u blizini sirijske granice.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE