Utorak, 9 Aprila, 2024

Milanović poručio Amerikancima: Dok god budete tlačili Hrvate u BiH dobit ćete srednji prst. Jel’ jasno to?

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je u srijedu, 3. aprila, ponovio da će biti premijer i boriti se protiv korupcije, optuživši sadašnju Vladu da je daleko najkorumpiranija u hrvatskoj historiji.

“Korupcija je procvjetala u Hrvatskoj. Ja mislim da svaka pošast i nevolja želi da se HDZ bori protiv nje jer to joj jamči procvat i bolju budućnost. Dakle, ako se bude borio protiv kuge ili kolere, garantirano će biti pandemija kuge. Isto tako i protiv korupcije”, izjavio je Milanović.

Hrvatska je zapala u zaista jednu tešku i neugodnu situaciju, vrstu kaljuže i skoro ništa nije dobro, od mirovine koje su zanemarene i zapuštene, a “on (premijer Andrej Plenković) ljudima govori i uvjerava ih da im je super”. “Tu se više ništa puno ne može dokazivati. Ša je tu je. Ljudi će vidjeti šta je istina”, prokomentirao je.

Ovo je daleko najkorumpiranija vlada u hrvatskoj novijoj historiji, odnosno uopće u hrvatskoj historiji, utvrdio je Milanović. “I to svako vidi. Vidi i Plenković, ali priča drugo. Šta da ja radim? I on je za to kriv“, dodao je.

Moramo iskorijeniti korupciju, i za to su potrebni odlučni, pomalo i bezobrazni ljudi, koji će raditi ono što je ispravno i ljudima govoriti uglavnom istinu, rekao je.

Rekao je i da je Hrvatska i dalje “socijalni slučaj Europe”, navodeći da je pala kupovna moć građana, “osim jednog malog uskog dijela uspješnijih i privilegiranih”, a upozorio je i na male mirovine.

“U Plenkovićevih sedam i pol godina to je palo. Profiti firmi su rasli, prihodi države su rasli za skoro 50 posto realno, a mirovine za 13 posto. Kako je to moguće? To pokazuje da je to nemar i to je ono zbog čega ću ja biti ono što po Plenkoviću ne mogu biti i ne smijem biti jer, kao, nemam legitimitet“, poručio je.

Milanović se osvrnuo i na Ambasadu SAD u Sarajevu, rekavši da mu se i ono “nešto obraća” jer je rekao da se ponašaju neprijateljski prema Hrvatima u BiH, piše Hina.

“Da. A to kad sam rekao da se ponašaju neprijateljski, to sam rekao biranim riječima. Oni rade puno gore stvari. Radi nekakvih sitnih šićardžijskih interesa, neki ćoškari koji prodaju plin, pa kao da se riješimo ruskog plina. Pozdravljam. Ali nećete nam američki utjerivati. I neće to ići preko hrvatskog terena bez da se nas pita i da mi damo tapiju. I dok god budete tlačili Hrvate u BiH dobit ćete srednji prst. Jel’ jasno to? Evo, tako će biti kad ja budem premijer. Pa nek’ se žale upravi vodovoda”, poručio je Milanović.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE