Četvrtak, 18 Jula, 2024

Mesić: U Srebrenici je bio školski primjer genocida i svijet to mora znati

“Zato je važno da UN svojom rezolucijom donese pravorijek o tome šta se dogodilo u Srebrenici – da je to genocid“, kazao je Mesić
BIH, 23. maja – O važnosti usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, i njenim reperkusijama na region, za Federalnu televiziju govori Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

„Ja sam davno rekao da je genocid u Srebrenici bio školski primjer genocida gdje se išlo na uništenje jednog naroda i to svijet treba znati. Ima onih koji zbog svojih vlastitih interesa zaustavljaju vijest o tome šta se ustvari dogodilo. Zato je važno da UN svojom rezolucijom donese pravorijek o tome šta se dogodilo u Srebrenici – da je to genocid“, kazao je Mesić.

Upitan šta će usvajanje Rezolucije značiti za region, odgovara:

„Radi se o tome da u Srbiji i na još nekim prostorima priznaju da je bio veliki zločin u Srebrenici, ali ne priznaju da je genocid. Međutim, to je školski primjer genocida. I sada želi se promijeniti kvalifikacija – to se ne može zaustaviti. Upravo je važna ta Rezolucija UN-a zbog toga da prestaje više rasprava da li je bio genocid ili nije, i šta je genocid“, pojasnio je.

Poručio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ‘nema šta radikalnije napraviti ako Rezolucija bude, a bit će usvojena – on tu ne može napraviti ništa’.

„Ima onih koje uvijek ističemo kao primjer – koji misle da je moguće rascijepiti Bosnu i Hercegovinu. BiH je činjenica i tu se ne može ništa dogoditi u tom smislu. Od toga nema ništa. Ali neki zbog svojih uskih, lokalnih političkih interesa održavaju politiku koja može samo malo zbunjivati, ali ne može djelovati na opće prilike. Rezolucija će sada definitivno biti jedna poruka svima da se u Srebrenici dogodio genocid“, naglasio je Mesić.

Govoreći o novoj hrvatskoj vladi, kazao je da se generalni pravac hrvatske politike neće mijenjati.

„Hrvatska će se i dalje zalagati za evropsko udruživanje, ubrzanje evropskog udruživanja zemalja, prvenstveno BiH“.

Na kraju se osvrnuo na gašenje signala Federalnoj televiziji po nalogu BHRT-a.

„To nije dobro. Važno je da se građani informiraju, da dobiju informacije iz onih izvora kojim oni vjeruju. Federalna televizija je jedan centar kojeg prihvaćaju građani zbog istinitosti izvora, ako neko pokušava obmanuti građane – oni to brzo shvate. Ako je taj izvor autentičan onda će građani biti za to da se on održi“, zaključio je Mesić za Dnevnik 2.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE