Utorak, 9 Aprila, 2024

Meloni održala govor uoči važnog sastanka EU vijeća: Spremni smo podržati otvaranje pregovora s BiH

IZVORklix.ba

Premijerka Italije Giorgia Meloni održala je govor u italijanskom Senatu dan uoči važnog sastanka Evropskog vijeća, a tokom izlaganja dotaknula se brojnih tema koje se tiču unutrašnje, ali i vanjske politike.

U nizu tema na koje se Meloni osvrnula, posebnu pažnju posvetila je proširenju Evropske unije i pregovaračkom statusu Bosne i Hercegovine.

“U tom kontekstu spremni smo da još jednom podržimo, a u svjetlu preporuke sadržane u relevantnom izvještaju Evropske komisije, otvaranje pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je odluka koja, uvjereni smo, može dovesti do daljeg i odlučnog napretka Sarajeva na putu reformi ka Evropskoj uniji. Štaviše, već smo vidjeli kako je davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine dovelo do toga da za nešto više od godinu država provede veći broj reformi nego što je urađeno u prethodnih deset godina”, poručila je Meloni.

U svom govoru, premijerka Italije osvrnula se i na izdvajanja evropskih zemalja za odbranu.

“Ovdje iskreno mislim, gospodo, da moramo prestati biti licemjeri. Optužbe za pretjerano američko miješanje i kritike na račun ozbiljne nacionalne i evropske odbrambene politike uvijek radoznalo hodaju zajedno, ali ne ostaju zajedno. Ako tražite od nekoga da brine o vašoj sigurnosti, morate uzeti u obzir hipotezu da će taj neko imati veliku riječ kada je riječ o međunarodnoj dinamici”, ističe Meloni.

Naglasila je kako su sigurnost i odbrana usko povezani.

“Sigurnosne i odbrambene potrebe Evropske unije usko su povezane s pitanjem proširenja Evropske unije, ili bolje rečeno, ponovnog ujedinjena Evrope, kako mi to radije definiramo. Kao što znate, Italija je mnogo uložila u ovaj proces, s posebnom pažnjom na Zapadni Balkan. Podržavamo put ka Evropskoj uniji za sve kandidate, kako one na istoku (Moldavija, Ukrajina i Gruzija), tako i one sa Zapadnog Balkana”, zaključila je premijerka Italije Giorgia Meloni.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE