Četvrtak, 16 Maja, 2024

Medicinski fenomen: ‘Umro’ sam osam puta, ali se i dalje bojim smrti

Mačka, kažu, ima devet života, ali jedan pacijent u Sjedinjenim Državama je dokaz da bi čovjek mogao imati najmanje osam. Evana Hoyta Wasserstroma usporedili su s Wolverineom zbog svojih ‘regenerativnih moći’. Pisac i producent osam je puta doživio smrt dok se spremao izvesti svog psa Atticusa Fincha u šetnju.

Imao je 40 godina kada je počeo osjećati trnce u lijevoj ruci i nazvao je hitnu, a ispostavilo se kako je stanovnik New Jerseyja doživio veliki srčani udar.

Kad se pojavila hitna pomoć, Evan je doslovno pao u zagrljaj bolničara.

Uspjeli su ga oživjeti u kolima hitne pomoći prije nego što su ga dovezli u obližnju bolnicu Cedars-Sinai. Amerikancu je na putu do tamo još pet puta nakratko prestalo da kuca srce, a zatim još dvaput prije nego što je otišao na operaciju.

Najduži prekid je trajao otprilike dvije cijele minute, a svaki put je Evan tehnički bio mrtav 30 do 40 sekundi.

Nakon osmog ispada je stabiliziran, a tokom operacije ugrađena su mu dva stenta.

Evan je zatim hitno prebačen na intenzivnu njegu gdje je pet dana bio u medicinski induciranoj komi i stavljen na ECMO aparat koji mu je pomogao da srce kuca.

Kad su liječnici skinuli Evana s ECMO aparata, pripremili su njegovu porodicu na najgore jer nisu bili sigurni hoće li preživjeti. A čak i kad bi se mogao rehabilitirati, vjerovali su da će trebati najmanje dvije godine da prohoda ili progovori.

No, poput kakvog čuda, samo nekoliko sati kasnije ‘oživio’ je. Prilično zbunjen, pokušao je pobjeći.

“Probudio sam se zbunjen i u panici. Doktor i dvije medicinske sestre pitali su me kako se zovem i čujem li ih. Bio sam toliko zbunjen da su mi morali čuvati zglobove i gležnjeve pa sam mislio da sam kidnapovan”, rekao je.

“Na kraju su moju mamu doveli u sobu. To što sam je vidio dovoljno me umirilo da shvatim da sam u bolnici. Zgrabio sam je za ruku i rekao joj: ‘Mama, ne želim umrijeti!’ Ali ona je odgovorila: “Nećeš umrijeti. Bio si (mrtav)”.

Doktori su bili zapanjeni da je uopće imao energije za pokret, a kamoli da ga je trebalo sputavati.

Jedan je rekao da je poput Wolverinea zbog njegove ‘superbrzinske sposobnosti ozdravljenja’.

Tokom sljedećeg dana, Evanovi organi vratili su se na normalnu razinu, što je bio najbrži oporavak zabilježen u bolnici Cedars-Sinai. Samo nakon dana i po boravka na intenzivnoj njezi prebačen je u običnu bolničku sobu u kojoj je ostao još samo tri dana prije nego što je otišao kući.

Sada ima 48 godina, prijatelj je s bolničarem Edom koji ga je oživljavao šest od osam puta prije nego što je stigao u bolnicu.

“Povjerio mi je da je razmišljao o tome da napusti posao jer je tada tamo radio deset godina, ali to što sam oživio dovoljno ga je inspiriralo da ostane na poslu. To mu je dalo sasvim novu perspektivu na njegov rad,” rekao je Evan.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE