Utorak, 9 Aprila, 2024

„LJUBIČASTI DAN” obilježen u KB „dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću”

Dana 26.03.2024. godine zaposlenici Odjela Neuropsihijatrije u Bihaću su u znak podrške oboljelima od epilepsije obilježili internacionalni dan svjesnosti o ovom oboljenju.

Načelnik odjela dr. Edin Bašagić, spec. neuropsihijatrije naglašava: “Danas u svijetu od epilepsije boluje 50 miliona osoba”. “Ljubičasti dan” je prilika da više govorimo javnosti o epilepsiji kako bi razvijali svijest stanovništva o ovom neurološkom oboljenju.

dr. Edin Bašagić, spec. neuropsihijatrije

Ljubičasta boja, odnosno boja lavande simbolizira usamljenost osoba sa epilepsijom, kao i njihovu želju za prihvatanjem i socijalnom uključenošću. Veoma je važno da se kao društvo usmjerimo na razvoj strategije za unapređivanje njihovog funkcionisanja u svakodnevnom životu i preveniranje njihove stigmatizacije u školi, prilikom zapošljavanja ili u nekim drugim prilikama.

“Epilepsija je jedno od najčešći neuroloških oboljenja. U našoj zemlji se od epilepsije liječi oko 15 000 osoba, a ono što je važno znati, nama su danas za tretman epilepsije dostupni moderni lijekovi, koji su sigurni i efikasni, a s kojima je moguće da se oboljeli ostvare u svim životnim ulogama, od dječije do roditeljske i svake druge” – objašnjava dr. Muhamed Lepuzanović, spec. neurologije.

Također, navodi značajne informacije u pogledu pružanja prve pomoći u slučaju da neko iz naše okoline doživi epileptični napad: “Za sve članove porodice ili druge ljudi koji posmatraju epileptički atak, uprkos uzbuđenju i brizi ne treba da upadnu u paniku, već da se ponaša razborito. Koliko god se jedan takav napad činio opasan, on za osobe koji ga doživljavaju nije životno opasan. U tim trenucima treba sačuvati osobu od povređivanja, staviti bolesnika u bočni/bok položaj te nešto mekano podbaciti pod glavu. Također se savjetuje odstraniti sve oštre i čvrste predmete, ukoliko ih oboljeli ima u rukama. Nipošto ne davati vod i lijekove, na usta u toku napada. Pozvati hitnu pomoć te pričekati uz bolesnika da napad prođe”.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE