Utorak, 9 Aprila, 2024

Lepinja sa najmekšom dušom koju čovjek i život mogu imati: Bitka na ‘sedam frontova’ života Kade Mušić…

U gradu Bihaću, gdje se tradicija u mnogo čemu životno važnom prepliće sa savremenim izazovima, jedna hrabra žena, Kada Mušić, vodi bitku s životnim izazovima na više frontova. U jednoj skromnoj pekari, Kada ne samo da peče najukusnije ramazanske lepinje prema receptu starom više od pola stoljeća, već se i hrabro se bori za svoju porodicu…

BIHAĆ, 17. marta – Kada Mušić, samohrana majka troje djece, izdvaja se po svojoj posvećenosti i posebnom doprinosu zajednici. Njena pekara, ovih dana, postala je mjesto gdje se okupljaju ljudi kako bi uživali u tradicionalnim ramazanskim lepinjama, pripremljenim po starom receptu iz 50-ih godina. Sama nam je potvrdila da to voli jer je to ljubav koju joj je prenijela njena mama još dok je Kada bila dijete.

U pripremi lepinja pomaže joj brat Jasmin, inače dugogodišnji pekar. Pojašnjava nam kako se ramazanska lepinja pravi na određen način, jer ima vrijeme koliko mora stojati i onda ide obrada tijesta, i one kad se urade opet moraju ovdje biti i što je čar jeste da poslije ramazana nisu okusa kao za vrijeme ovog mjeseca milosti, tokom kojeg su ukusnije na neki način.

No, iza ove priče o tradiciji krije se i duboka lična borba. Novac koji Kada zaradi u pekari nije samo za egzistenciju, već i za spašavanje života. Njena kćerka Melisa, sa samo 16 godina, suočena je s teškom dijagnozom – karcinomom štitne žlijezde.

Život nažalost piše i priče i romane, iziskuje puno truda i strpljenja, nade u ljude i vjere da budućnost može biti sretnija, a priču iz života donosimo u TV Dnevniku…

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE