Subota, 13 Aprila, 2024

Lepa Brena čuveni nadimak dobila je davne 1975. godine, evo i kako

Svima je poznato pravo ime Lepe Brene, a manje je poznato kako je ona dobila čuveni nadimak s kojim se i proslavila.
Naime, poznato TV lice Milovan Ilić Minimaks zaslužan za je uspjeh brojnih pjevača, a između ostalih i Fahrete Jahić kojoj je upravo on zaslužan za dio njenog popularnog nadimka.

“U tom razdoblju sam počela aktivno trenirati košarku. Na košarkaškom terenu 1975. godine je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Treneru je bilo komplicirano dozivati me ‘Fahreta, Fahreta!’ Igrala sam centar ili bek. Moje kolegice su bile Mila, Kata… Sve neka kratka imena. I kaže on meni: ‘Ja ću tebe zvati Brena’. Ja kažem: Ko je ta Brena?!’ Kao prvo, glupo ime. Mislim, od svih imena koja su mogla biti ljepša”, rekla je Brena jedno prilikom.

Brena je pojasnila i kako se njen nadimak s košarkaških terena prenio i na estradu.

“U Bosni, to je bio sinonim za lijepu djevojku. Uvijek sam se voljela isticati, izboriti se za svoje mjesto pod suncem. Ma, bila sam kao šilo! Zato sam se i našla pod košem, s loptom u rukama. Tu je došao do izražaja i moj smisao za realnost. Shvatila sam da nisam dovoljno talentirana za košarku i da će uvijek biti boljih od mene koje neću dostići. Kad me je kasnije Saša Popović pitao imam li neki nadimak, sjetila sam se tog događaja, i tako postala – Brena. Tijekom gimnazijskih dana počela sam pjevati po zabavama. Konačno sam shvatila da je scena moj teren”, ispričala je Brena svojedobno.

Međutim, to nije sve. Nadimak Brena nije bio potpun. Godine 1981. Minimaks ispred ‘Brena’ dodao je i ‘Lepa’, pa je tako nastao nadimak pod kojim se pjevačica proslavila.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE