Utorak, 9 Aprila, 2024

Kriza u Velikoj Kladuši bez rješenja vjerovatno do izbora

Sastanak kolegija Općinskog vijeća Velika Kladuša, odnosno predstavnika svih klubova stranaka, o deblokadi rada vijeća nije donio nikakav dogovor, tek samo zaključak da ponovo bude poslat poziv svim strankama i velikokladuškom načelniku Fikretu Abdiću da pokušaju naći izlaz iz situacije.
– Vjerujem da se Laburisti opet neće odazvati i mi nemamo više vjere da će se išta desiti do lokalnih izbora – istakao je Rifat Dolić, predsjednik Kluba vijećnika DNZ-a u Velikoj Kladuši.

Problem u radu Općinskog vijeća nastao je prije godinu, kada je nova većina u Općinskom vijeću izabrala novo rukovodstvo, ali taj izbor ne priznaje Abdić i njegova Laburistička stranka koje nema u novoj većini. Novu većinu čine vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, SDP-a, DNZ – Krajiške stranke i Nezavisnog kluba.

Nakon toga javio se problem s pečatom Općinskog vijeća, zbog čega je i potvrđena optužnica protiv Abdića, novoj većini se ne dozvoljava upotreba vijećnice za održavanje sjednica pa su brave obijane u nekoliko navrata, ne dozvoljava se objava odluka vijeća u Službenim novinama, a usvojena su i dva budžeta za prošlu godinu.

Na sjednice Općinskog vijeća koje saziva Emina Ćehić iz Laburista ne odaziva se nova većina jer su prije godinu izabrali novo rukovodstvo, a na sjednice koje je sazivala nova predsjedavajuća Bisenija Mušedinović nisu se odazivali Laburisti. Mušedinović je u međuvremenu preuzela mandat u Parlamentu FBiH.

Budžeta još nema za ovu godinu, a niti odluke o privremenom finansiranju zbog čega su stale sve isplate, barem do 1. aprila.

– Objektivno, trenutna situacija najviše odgovara Fikretu Abdiću i Laburističkoj stranci. Njima je najviše stalo da se ništa ne događa. I Abdić će s 1. aprilom sam proglasiti budžet. To i čeka. Budžet koji je predložio predviša oko 3,6 miliona KM za dotacije i Javno komunalno preduzeće Komunalije. To je čisto finansiranje kampanje, privatnih projekata koji su u toku. Godinama se planiraju sredstva za infrastrukturu i malo ili ništa se za to ne troši. Sada se toga nagomilalo pa će to uraditi u kampanji. Ima još jedna za nas sporna stavka u budžetu. Izmislio je stavku, fakturisao Ministarstvu za izbjeglice i raseljene za troškove oko migranata. Fakture nisu po zakonu napravljene – kazao je Dolić.

Istakao je da je iznenađen anemičnošću viših nivoa vlasti.

– Nema kome se nismo obraćali. Ministarstvo pravde Unsko-sanskog kantona je dalo tumačenje da je u redu bio izbor predsjedavajuće, ali Abdić se na to ne osvrće. Najviše trpe građani – dodao je Dolić, naglasivši da za 30 godina u politici nije vidio ovo što se dešava u Velikoj Kladuši.

Nova većina obraćala se i Ustavnom sudu FBiH koji je krajem prošle godine donio presudu.

Sud je naveo da je zamjenica predsjedavajućeg Općinskg vijeća Emina Ćehić iz Abdićevih Laburista, nakon smrti tadašnjeg predsjedavajućeg 20212., obavljala sve zadatke predsjedavajućeg za šta nije postojao pravni osnov već je bila dužna sazvati sjednicu Vijeća radi izbora novog predsjedavajućeg. Ona to nije uičnila nego je nastavila duže od godinu obavljati zadatke predsjedavajućeg.

Kada je nova većina imenovala novo rukovodstvo, Abdić je kao načelnik zatražio preispistivanje te odluke. Ustavni sud je s tim u vezi naveo da Abdić nije naveo razloge za ovakav svoj zahtjev propisane Statutom i da to može predstavljati način za odugovlačenje izbora novog predsjedavajućeg. No sud je ocijenio i da je Općinsko vijeće trebalo postupiti po zahtjevu Abdića, a nije.

Ustavni sud je presudio i da su oba budžeta, i Abdićev i onaj Općinskog vijeća, neustavni.

Iz ovoga se može zaključiti da korjen problema leži u tome što Ćehić nije odmah zakazala sjednicu kako bi bio izabran novi predsjedavajući. Ali na ovaj se korak više ne može vraćati.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE