Nedjelja, 14 Jula, 2024

Krenula je sezona komaraca: Ove biljke će ih otjerati, posadite ih na terasi

Radujemo se prijatnim ljetnim večerima sve do trenutka kada čujemo zujanje komarca!

IZVORavaz.ba

Komarci su najaktivniji tokom sumraka i zore. Kako preferiraju umjerene temperature, postaju aktivni tokom sumraka i zore jer tada vladaju prijatniji uslovi za njihovu aktivnost. Tokom dana, visoke temperature mogu biti previše ekstremne za komarce, pa se oni sklanjaju u hladnija područja, piše Novilist.hr.

Veliku ulogu igra i svjetlost. Naime, komarci se lakše snalaze na difuznom svjetlu i lakše pronalaze svoju metu. Oni su također osjetljivi na UV zračenje, koje je najjače tokom dana.

Koje biljke odbijaju komarce?

Lavanda, neven, bosiljak, ruzmarin otjerat će komarce.

Evo kako da se riješite komaraca:

Ventilatori: Korištenje ventilatora na otvorenom može pomoći u držanju komaraca podalje jer komarci ne vole jake struje zraka.

Repelenti za komarce: Korištenje prirodnih ili hemijskih repelenata može pomoći u smanjenju broja komaraca. Razmislite o postavljanju svijeća.

Izbjegavajte da šetate uvečer na otvorenom: Komarci su najaktivniji tokom sumraka i zore, pa ako je moguće, izbjegavajte boravak napolje u tim periodima ili poduzmite dodatne mjere zaštite.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE