Subota, 13 Aprila, 2024

Kosovski zastupnik tvrdi da Srbija planira jednostrano proglasiti Zajednicu srpskih općina

IZVORklix.ba

Zastupnik Demokratske partije Kosova (PDK) Xhavit Haliti kazao je da ima informacije da će Srbija jednostrano proglasiti Zajednicu općina sa srpskom većinom (ZSO).
Prema njegovim riječima, to će biti učinjeno nakon izbora u četiri općine na sjeveru, piše kosovska Koha.
“Imam informaciju da Vlada Srbije, zbog neprovođenja dogovora i neodobravanja Zajednice, pravi projekt koji će realizirati odmah nakon izbora na sjeveru, birat će se četiri srbijanska predsjednika općina i u po njihovom izboru održat će skupštinu i proglasiti ZSO osnovanom te izabrati predsjednika ZSO”, rekao je Haliti u ponedjeljak u emisiji “Interaktiv” na KTV-u.

Prema njegovim riječima, riječ je o projektu Vlade Srbije zajedno sa Srpskom listom.

“Oni će to objaviti kao Zajednicu ili paralelnu instituciju koja funkcionira na teritoriju Kosova, jer Vlada Kosova ili institucije Kosova ne prihvaćaju tako nešto”, rekao je Haliti.

Kazao je da će proglasiti zdravstvenu nezavisnost i Srbima ponuditi zdravstvene iskaznice s kojima će moći dobiti zdravstvene usluge u Srbiji.

“Srpska lista priprema popis Srba koji će biti uključeni u Kosovsku policiju kada se izaberu gradonačelnici četiri općine i počne primjena sporazuma o funkcioniranju multietničke policije na sjeveru, odnosno izabranih policajaca. Uzet će dio srpske omladine i poslati ih u vojne škole u Beogradu”, naglasio je Haliti, ne navodeći izvor ove informacije.

Prema njegovim riječima, Srbija i Kosovo moraju provoditi potpisane sporazume.

Zastupnik PDK-a rekao je da premijer Albin Kurti niti bilo ko drugi ne može poništiti sporazum iz 2013. godine postignut u dijalogu između Kosova i Srbije.

“Najviši organ ove države je Parlament, a Vlada ne može, čak i da hoće, da poništi odluku koja je usvojena u Skupštini, međunarodni sporazum i ovaj sporazum koji je usvojen u Skupštini Kosova je moćniji od 50 Albina Kurtija”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, Vlada bi nacrt statuta ZSO trebala poslati na ocjenu Ustavnom sudu.

“Smještaj ZSO tamo garantuje nepovredivost vanjskih granica Kosova. Nepriznavanjem ZSO rizikuje se napad ili pokušaji odvajanja tog dijela teritorije”, kazao je Haliti.

Haliti je kazao kako Kurti namjerava da Kosovo ide na izbore bez početka dogovora o provedbi sporazuma o uspostavi Zajednice srpskih općina. Haliti je naglasio da Kurti planira održati izbore prije nego što od ustavobranitelja dobije odgovor na nacrt statuta ZSO. Prema njegovim riječima, to se radi kako bi se dobili izbori.

Pozitivnim je nazvao činjenicu da je Vlada naložila Katastarskoj agenciji da provede odluku Ustavnog suda prema kojoj se vlasništvo od 24 hektara zemlje prenosi na manastir Dečani.

Haliti je rekao kako je uvjeren da premijer Kurti nije dao ovaj prijedlog onako, već kao rezultat međunarodnog pritiska.

“Briselski sporazum zacementirao je pravo 12 srpskih crkava i manastira na eksteritorijalnost i vlastitu igru ​​autonomije, a zemlje za koje se smatra da pripadaju manastiru ili crkvama vlade ne mogu otuđivati ​​bez dogovora s čelnicima crkve ili samostana”, naglasio je Haliti.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE