Srijeda, 17 Jula, 2024

Komisija izglasala: Marin Vukoja bit će jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Devet članova Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je glasalo da Marin Vukoja bude jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

Tako će 28. maja na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici glasati samo o Vukoji da li ga podržavaju za sudiju Ustavnog suda BiH ili ne. Vukoji se inače prigovara politička pozadina i bliskost HDZ-u, čiji je bio kandidat za državni Dom naroda prije pet godina, kao i nedostatak pravosudnog iskustva.

Ipak, uprkos tim zamjerkama, opravdanje stranaka iz vlasti je to da pravosudno iskustvo nije nužno te da nema govora o političkoj pozadini.

Opozicija (SDA, DF i SBiH) se protivila tome te je tražila da komisija predloži barem dva imena između kojih bi Predstavnički dom mogao glasati. Ipak, insistiranje vladajućih je bilo jače te su nakon promjene dva člana Komisije za izbor i imenovanje ovaj proces doveli do kraja.

Konačna odluka pada 28. maja. Podsjetimo, mandat sudije u Ustavnom sudu traje do navršene 70. godine života sudije. Vukoja trenutno ima 51 godinu.

Članovi Komisije za izbor i imenovanje su: Mladen Bošković (HDZ) kao predsjedavajući, Aner Žuljević (SDP) kao zamjenik predsjedavajućeg te Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS), Senad Subašić (SDP), Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS), Irfan Durić (NES), Elzina Pirić (PDA), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim, Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), Eldar Čomor (SDA) i Petar Galić (HNP).Protiv je glasao samo Eldar Čomor iz SDA, dok Irfan Durić, član NES-a nije prisustvovao sjednici čime je sa sebe i stranke koju predstavlja skinuo etiketu svrstavanja ne neku od strana. U tom kontekstu je zanimljivo istaći da se upravo NES dovodi u vezi kao potencijalno rješenje i stranka koja bi mogla ući u Vladu FBiH ukoliko dođe do rekonstrukcije.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE