Četvrtak, 18 Jula, 2024

Koji su simptomi nove FLiRT varijante covida?

Varijanta KP.2 ostaje vodeći uzrok COVID-19 u SAD-u, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještava o ubrzanom širenju.

KP.2, koji je krajem apriča činio 16 posto slučajeva, sada čini više od 28 posto infekcija.

KP.2 dio je porodice omikron i pripada skupini novih sojeva poznatih kao FliRT, koje karakteriziraju mutacije na njihovim šiljastim proteinima koje omogućuju virusu da izbjegne imunitet od cijepljenja ili prethodnih infekcija. Druga varijanta FliRT-a, KP.1.1, koja uzrokuje 7,5 % infekcija, također je u porastu.

Unatoč brzom širenju KP.2 i KP.1.1, nema dokaza da su opasniji od drugih novijih sojeva poput JN.1. Simptomi ovih varijanti FliRT-a uključuju:

curenje iz nosa
grlobolju
umor
glavobolju
kašalj
bolove u mišićima
groznicu
mučninu
proljev
gubitak okusa ili mirisa
težano disanje.
Dr. Krutika Kuppalli za Everyday Health napominje da nema ništa novo oko simptoma, iako je praćenje potrebno, piše N1.

CDC je na X (bivši Twitter) naveo da ti sojevi ne uzrokuju više razine teških bolesti. Većina ljudi će doživjeti blage simptome zbog imuniteta od cijepljenja ili prethodne infekcije. Međutim, neki pojedinci mogu doživjeti teške simptome, uključujući poteškoće s disanjem nakon gubitka osjeta okusa i mirisa, prema dr. Peteru Chin-Hongu.

Starije odrasle osobe, osobito one starije od 65 godina, izložene su najvećem riziku od teške bolesti izazvane COVID-19, a rizik se povećava s brojem temeljnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, kronične bolesti pluća, pretilost i kronična bolest bubrega, prenosi Kreni Zdravo!.

Dojenčad mlađa od šest mjeseci i trudnice također su u većem riziku.

Kako se varijanta KP.2 širi, zdravstvene vlasti SAD-a predviđaju porast infekcija tokom ljeta. Dr. Chin-Hong predviđa više slučajeva u nadolazećim tjednima, s podacima o otpadnim vodama koji pokazuju porast u nekim područjima SAD-a i dijelovima Europe, poput Velike Britanije i Španjolske, gdje se bilježe blagi porasti vjerojatno potaknuti FliRT varijantama.

Dr. Kuppalli podsjeća javnost da, iako je ukinuta međunarodna javnozdravstvena izvanredna situacija, pandemija i dalje traje te je ključno pratiti razvoj

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE