Petak, 12 Jula, 2024

Ko je sve zbog genocida u Srebrenici osuđen na doživotni zatvor

IZVORetto.ba

Na današnji dan, 11. jula, prije 29 godina počinjen je genocid u Srebrenici, najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas će na kolektivnoj dženazi će biti ukopani posmrtni ostaci 14 nevinih žrtava genocida.

Presude za genocid izrečene su u sedam predmeta u Haškom tribunalu, dok je Sud BiH donio još 13.

Ratni komandant tzv. VRS Ratko Mladić do kraja života ostat će iza rešetaka.

Osim Mladića, za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH 2019. godine je na doživotni zatvor osuđen zločinac Radovan Karadžić. Doživotne kazne dobili su i visoki oficiri “VRS” Ljubiša Beara, koji je preminuo 2017. godine, Zdravko Tolimir, koji je umro 2016., te Vujadin Popović.

Prvu presudu za genocid Haški tribunal izrekao je prije 20 godina Radislavu Krstiću, koji je osuđen na 35 godina zatvora. Istu kaznu dobio je i pukovnik Drago Nikolić.

Momir Nikolić je osuđen na 20, Dragan Obrenović na 17, a Radivoje Miletić na 18 godina zatvora. Načelnik za sigurnost Zvorničke brigade VRS Milorad Trbić osuđen je na 20 godina zatvora.

Prva osoba koja je u Haškom tribunalu priznala da je učestvovala u genocidu bio je pripadnik zloglasnog 10. diverzantskog odreda Dražen Erdemović, koji je osuđen na samo pet godina zatvora, ali je njegovo svjedočenje kasnije doprinijelo osuđujućoj presudi za Ratka Mladića i druge zločince.

Kasnije su pred Sudom BiH na dugogodišnje kazne zatvora osuđeni i pripadnici iste jedinice Franc Kos (35 godina), Stanko Kojić (32 godine), Vlastimir Golijan (15 godina) i Zoran Goronja (30 godina).

U Srbiji su zbog zločina u Srebrenici osuđeni bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Branko Gojković na deset godina te četvorica pripadnika jedinice “Škorpioni” – Slobodan Medić, Branislav Medić, Pero Petrašević i Aleksandar Medić na ukupno 53 godine zatvora.

U Hrvatskoj su na po 15 godina osuđeni Milorad Momić i Slobodan Davidović, također pripadnici “Škorpiona”.

Zbog zločina u BiH i Srebrenici optužen je i bivši predsjednik SFRJ Slobodan Milošević, koji je umro 2006. godine, prije izricanja presude. Njegovi najbliži saradnici, čelnici srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović nedavno su osuđeni na po 12 godina zatvora.

Bila je to posljednja presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma, kao nasljednika MKSJ-a. Istrage i procesuiranje više od 22.000 pripadnika Vojske i policije, koji su, prema izvještaju Komisije Vlade RS iz 2004., učestvovali u napadu na Srebrenicu, trebali bi preuzeti domaći sudovi i tužilaštva.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE