Petak, 12 Jula, 2024

Kenan je pobijedio leukemiju, a sada se okitio titulom učenika generacije

Kenan Buljubašić pravi je ponos Gračanice. Ovaj svršeni učenik Osnovne škole Hasan Kikić pobijedio je leukemiju, a u vrijeme najveće životne borbe nije pokleknuo te je shodno svojim trudom, radom i zalaganjem postao učenik generacije.

Gračanica, 13. juna – Gračanlija Kenan Buljubašić proteklih dana potpuno zasluženo se okitio veoma značajnim priznanjem, koje mu je uručeno kao učeniku generacije Osnovne škole Hasan Kikić u školskoj 2023/2024 godini. Kenanov uspjeh znatno je veći, uzme li se u obzir da je iza sebe ostavio izuzetno tešku životnu bitku. Naime, ovom tinejdžeru ranije je dijagnosticirana leukemija, a na putu izlječenja je prošao i kroz transplantaciju koštane srži.
Ovaj Gračanlija član je Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, iz kojeg nisu krili ponos zbog činjenice da je upravo on proglašen učenikom generacije.

Naveli su da je iz borbe izašao jači, a na kraju njegovog osnovnoškolskog puta zaželjeli su mu da nastavi redati samo uspjehe.

U Klinici za dječije bolesti u Tuzli godišnje se otkrije između 12 i 15 malignih bolesti kod djece, a tu su prije svega akutna leukemija, tumor mozga, tumor limfoma i solidni tumor. Dijagnostičke procedure su vrlo složene, liječenje je kompleksno i dugo traje, a u njemu učestvuje multidisciplinarni tim.

Kao kod odraslih osoba i mališani se podvrgavaju hemoterapiji, citoterapiji, hiruškim zahvatima, transplantacijama te radioterapijama. Liječenje u prosjeku traje od šest mjeseci do dvije godine, uz praćenje od pet do deset godina.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE