Petak, 19 Jula, 2024

Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika I pesticida

Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje. Ni bh. tržište nije izuzetak, potvrđuju to laboratorijska ispitivanja. Najbolje rješenje je ili da sami proizvodite med ili da imate pčelara od povjerenja.

Razloga da uvrstite med u svakodnevnu prehranu ima na stotine, ali u moru proizvoda koji se nude prepoznati onaj pravi, veliki je izazov. Za sigurnu kupnju pčelari imaju savjet, jer razne metode instant provjere i nisu baš vjerodostojne.

“Ono da li se kristalisao, da li nije, da li neka kugla ide gore to su samo priče, samo možete pravi med dobiti od pčelara kojeg poznajete”, kazao je pčelar Evgenije Žolkevič.

Potpuna ispravnost i kvaliteta meda može se utvrditi samo laboratorijskom analizom. A upravo one pokazuju da su na našem tržištu, patvorine ovog proizvoda sveprisutne. A u neke mješavine dodaju se razni supstituti koji mogu biti opasni po zdravlje.

“Najbezbolnije patvorenje je ukoliko se doda šećer, tu su i dodaci raznih eteričnih ulja bili prisutni tokom naših analiza koje smo radili, ali problem su ostaci antibiotika I pesticida”, istakla je Lejla Biber, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Analiza meda vrlo je kompleksna, a studenti na navedenom fakultetu su na putu je da nauče ispravne metode.

“Ovo nam je prvi susret sa ovakvim tipom laboratorijeskih vježbi i zanimljivo je jer možemo naučiti sami razlikovati, pomoću nekih pomagala pravi od patvorenog meda, jer svi težimo kupovini pravog meda, tako da je to zinteresantno naučiti”, kazala je studentica Dalila Bajramović.

Sa ovim je saglasna i njena kolegica Emela Kurspahić.

“Dolazim iz Goražda, tamo ima dosta pčelara a pravi med se najbolje može raspooznati ako se uradi laboratorijeska analiza. Na našem fakultetu imamo dosta laboratorijskih vježbi koje su interesantne, a ova je jedna od njih”, istakla je ona.

A onaj med koji je pravi, izuzetne je kvalitete.

“Ja uvijek hvalim naš med, gdje god da odem uvijek nosim kao poklon, recimo imamo med koji je zaštićen na nacionalnom nivou, to je kestenov med kod kojeg su dominantna ta polenova zrna kojih ima preko 80 % u ovom medu, što je rijetkost za naći, zatim livadski, cvjetni svi oni imaju posebnost u sebi”, objasnila je profesorica Biber.

Zato za dobar med, ako ga sami ne proizvodite ili nemate svoga pčelara, temeljito pročitajte deklaraciju, a onda ga pažljivo skladištite, jer se nepravilnim čuvanjem može pokvariti.

Više u prilogu Jasminke Borovac sa Nove BH.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE