Jagode su sinonim za proljeće i ljeto, a gotovo da ne postoji osoba koja može da im odoli. Međutim, problem mogu predstavljati pesticidi, koji se u velikoj mjeri koriste pri tretiranju jagoda.
Iako se pesticidi koriste u dozvoljenim normama, ipak je sigurnije da ga operete prije nego što počnete da ih jedete.
Sve što vam je potrebno za uklanjanje pesticida sa voća i povrća imate u svojoj kuhinji, a u pitanju su soda bikarbona, so i sirće.
Jagode operite, a onda ih stavite u veliku posudu. Pomiješajte vodu i sirće, tako da odnos bude 3:1, naprimer, na tri čaše vode stavite jednu čašu sirćeta, pa ostavite voće i povrće da odstoji najmanje 30 minuta.
Poslije pola sata, ocijedite jagode od vode i sirćete, pa nalijte čiste vodu i dodajte jednu kašiku soli i jednu kašiku sode bikarbone.
Ostavite ih da ostoje oko 20 minuta, pa ih dobro operite od mlazom vode, piše Žena.