Četvrtak, 16 Maja, 2024

Kako je Alen u BiH “izgradio svoju Njemačku”: ‘Čovjek treba sam da izgradi svoju obećanu zemlju’

“Čovjek treba da izgradi svoju obećanu zemlju, svoju Ameriku. Ja nemam zaista potrebu da idem u Ameriku, u Njemačku bilo gdje na Zapad”

Priča o prvoj registrovanoj farmi magaraca počela je prije 12 godina. Tada dvadesetdvogodišnji student Poljoprivrednog fakulteta, Alen Jusupović osmislio je biznis plan i osvojio nagradu od četiri hiljade dolara od USAID-a. Bilo je to dovoljno da ova porodica započne svoj san. Ekipa BHRT-a posjetila je ovu farmu.

Ova farma, osnovana 2012. godine, ima 66 magaraca. Stekla je reputaciju kao lider u proizvodnji i istraživanju magarećeg mlijeka. Njihova posvećenost kvalitetu, prirodnoj njezi i očuvanju okoliša privlači posjetioce iz cijelog svijeta.

“Ja imam zaista zanimljiv život, dinamičan. U suštini roditelji su ovdje na farmi, a ja živim u gradu. Međutim, moj posao je na farmi, tako da sedam dana u sedmici ja ujutro ustajem, kćerkicu u vrtić vodim i onda dolazim ovdje na farmu i radimo do samog mraka. Čovjek treba da izgradi svoju obećanu zemlju, svoju Ameriku. Ja nemam zaista potrebu da idem u Ameriku, u Njemačku bilo gdje na Zapad”, kaže farmer Alen Jusupović.

“Svaki magarac ima svoj karakter, isto kao i ljudi”
“Svaki posao ima svoju težinu, ali ovo je bio jedan veliki izazov, susrest se magarcima, sa životinjama. Znam svako ime, znam sve. Svaki magarac ima svoj karakter, isto kao i ljudi”, kaže Sakiba, Alenova majka.

Projekat “Za snažnu domaću ekonomiju/EU4Business Recovery” dao je podstrek mladim ljudima. Kako nam ističu, sve počinje od dobre ideje, a Alen je primjer koji je svoj put pronašao od iskrene emocije prema

“Posebno su značajne priče pojedinaca kao što je Farma magaraca i ljubav Alena Jusupovića prema životinjama, koji je svoj san i ljubav pretočio u biznis plan, i dokazao da ništa nije nemoguće. Kada imate pravu ekipu, mnogo je lakše generirati kapital, jer time ljudi s jasnom vizijom i zalaganjem mogu stvoriti održiv biznis”, kažu iz EU4Business Recovery.

Ono što je bitno za Grad Zavidovići jeste poboljšanje turističke ponude ruralnog turizma, koja označava stratešku odrednicu ovog grada.

“Vrlo lijepa priča o farmi magaraca koja zapravo svake godine dobiva neki dodatni sadržaj. Od samog početka, od njegovih prvih aktivnosti smo uz njega i da smo ga na neki način i pratili I kroz poticaje i kroz tehničku pomoć i saradnju”, ističe Džeraldina Miličević, pomoćnica gradonačelnika Zavidovićа.

Kozmetika od magarećeg mlijeka
Magareće mlijeko odavno je prepoznato kao jedno od najkvalitetnijih, a proces proizvodnje mlijeka nadogradili su i pravljenjem različitih kozmetičkih proizvoda.

“Sve je ustvari krenulo kao ideja za proizvodnju magarećeg mlijeka. Mi proizvodimo ljekovito magarećeg mlijeko. Evo već 12 godina i ne postoji mjesto u BiH gdje nije došao bar jedan decilitar mlijeka sa naše farme. Pored toga, odmah nakon par godina, desili su se mali viškovi gdje smo mi uvidjeli da možemo praviti kozmetiku od magarećeg mlijeka. Nismo farmaceuti, ali sticajem okolnosti imamo dobre recenzije od naših kupaca, tako da naša kozmetika se koristi kroz razne vrste dermatitisa, psorijaza i generalno kod kožnih oboljenja”, zaključuje Alen.

Na ovom imanju trenutno postoje izgrađena dva bungalova koja će uskoro biti u funkciji. Pored toga u ponudi Farme je i jahanje konjа i druženje sa magarcima. Kako nam ističe mladi farmer iz Zavidovića, u životu ne treba puno, samo ono malo svoga svijeta i mašte za ostvarenje svojih snova.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE