Četvrtak, 16 Maja, 2024

Kada početi sa zalijevanjem trave i u koje doba dana to činiti

IZVORklix.ba

Ako želite da vaša bašta bude zelena s travom koja dobro raste – počnite s osnovama tj. od zalijevanja. Dobar režim navodnjavanja zahtijeva dosljednost.

Ukoliko to budete radili prečesto trava će vam biti sklona štetočinama. Ipak, ako to budete radili nedovoljno često isušit ćete tlo, požutjeti travnjak i na kraju ga “ubiti”.

Međutim, pitanje je kada početi sa zalijevanjem u proljeće. Stručnjaci kažu da biste čak trebali pričekati da dani postanu stalno vrući i suhi da biste počeli zalijevati. Možete čak pričekati da vaš travnjak počne pokazivati znakove stresa prije nego počnete zalijevati, a brzo će se oporaviti nakon što ga dobro namočite.

Također, ističu da biste to trebali činiti rano ujutro, idealno prije 10 sati. U ovo vrijeme sunce je još uvijek nisko na nebu i temperature nisu dostigle maksimum, što znači da voda neće ispariti tako brzo kao što bi kasnije u dan.

Ovo će omogućiti da više vlage dođe do korijena gdje je potrebno. Ako trava ostane vlažna predugo, može postati sklona gljivicama i truleži.

Ako ste zabrinuti da li zalijevate previše ili premalo, postoji nekoliko znakova na koje morate obratiti pažnju. Ako je travnjak kašast, postaje žut ili smeđ, ili primjećujete gomilu korova, vjerovatno ste previše zalijevali. Alternativno, ako je suho, pjegavo i ne raste kao obično, vjerovatno ste nedovoljno zalijevali.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE