Petak, 17 Maja, 2024

Izraelski pilot opisao presretanje iranskih projektila: Kao da se susretnu Top Gun i Ratovi zvijezda

IZVORklix.ba

Rezervni pilot izraelskih borbenih aviona opisao je dan kada su iz štaba dobili naređenje za dolazak u bazu te podizanje aviona u cilju obaranja iranskih projektila.
U intervjuu za britanski Telegraph u kojem je potpisan kao “major G” izjavio je kako je polijetanje i presretanje 350 iranskih projektila i dronova bila jedna od najsloženijih misija u njegovom životu.

“Beskrajne eksplozije i presretanja koja se dešavaju oko vas. Kao da se Top Gun susreće s Ratovima zvijezda. To je bila najkomplikovanija misija koju sam uradio u posljednjih 20 godina u zrakoplovstvu. Znao sam da ako promašimo metu ona može da eksplodira u Izraelu”, naveo je.

Poručio je kako je napad Irana bio agresivan i žestok.

“Letjeli smo u nevjerovatnoj koaliciji sa SAD-om, Velikom Britanijom i drugim snagama, a s jedne strane to je bio vrlo agresivan napad koji je koordinirao Iran. Takav možda nismo vidjeli u modernom ratovanju. Ipak, vidjeli smo i odbranu u akciji”, poručio je.

Britanski Telegraph navodi kako je izraelski pilot do tada imao 3.000 sati leta te da je bio izuzetno dobro pripremljen za noćne misije. Ipak, lov na krstareće rakete u noćnom periodu može dovesti pilote u ozbiljnu opasnost.

“Uvijek je teže pronaći i srušiti ove mete noću. On lete jako nisko, tako da i vi morate letjeti jako nisko. U tom trenutku ne vidite tlo. Oslanjate se na senzore, ali u nekim trenucima ste jako blizu. Vidite uličnu rasvjetu i druge stvari što je vrlo neugodan osjećaj”, opisuje pilot.

Na kraju, pilot je opisao i kako ga je poziv iz baze zatekao dok je bio kući.

“Nakon obavljene misije, istuširao sam se, zaspao nekoliko sati, doručkovao i vratio se na posao. To je komplikovana tranzicija, ali naučite kako proći kroz to. Jednog trenutka obaraš bespilotne letjelice negdje na Bliskom istoku, rizikuješ svoj život, a onda se vraćaš svojim svakodnevnim poslovima”, zaključio je.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE