Srijeda, 15 Maja, 2024

Izraelska odbrana od iranskog raketnog napada koštala je više od milijardu dolara

Izrael je koštalo više od milijardu dolara da aktivira svoje odbrambene sisteme koji su presreli masivni iranski napad bespilotnim letjelicama i raketama u noći sa subote na nedjelju, rekao je bivši finansijski savjetnik izraelske vojske.

“Odbrana je za jednu noć koštala 4-5 milijardi šekela (cca. 1,3 milijarde dolara) po noći”, procijenio je brigadni general Reem Aminoach u intervjuu za Ynet news.

Aminoach je istakao da je zapanjujuća cijena u suprotnosti s relativno niskim iznosom koji je Iran potrošio da pokrene svoj napad, za koji neke procjene procjenjuju manje od 10 posto onoga što je Izrael koštao da zaustavi napad.

Iran je u subotu lansirao više od 300 dronova i projektila prema Izraelu, kao odgovor na izraelski napad na njegov konzulat u Siriji u kojem su ranije ovog mjeseca ubijena dva viša komandanta Revolucionarne garde.

Izrael je rekao da su njegove vojne snage i njegovi saveznici presreli 99 posto projektila, ali su neke balističke rakete probile izraelsku odbranu i pogodile zračnu bazu Nevatim na jugu Izraela.

Ako govorimo o balističkim projektilima koje treba oboriti pomoću sistema Arrow, krstarećim projektilima koje treba oboriti drugim projektilima i UAV-ovima [bespilotne letjelice], koje mi zapravo obaramo uglavnom borbenim avionima”, on je rekao.

“Onda zbrojite troškove, 3,5 miliona dolara za projektil Arrow, milion dolara za Davidovu praćku, takve i takve troškove za mlazne avione. Dođe se do 4-5 milijardi šekela.”
Davidova pračka je sistem oružja namijenjen za presretanje raketa i projektila srednjeg do velikog dometa. Sistem Arrow je dizajniran da osujeti rakete dugog dometa, uključujući tipove balističkih projektila koje je Iran lansirao u subotu i rakete dugog dometa koje su lansirali Huti u Jemenu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE