Utorak, 9 Aprila, 2024

In memoriam: Napustio nas je Zuhdija ef. Imamović

Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je u 87.godini života na Ahiret preselio Zuhdija ef. Imamović. Dženaza namaz će biti obavljena u nedjelju, 31. marta na Gornjem Konjodoru u 14h.

Bihać, 30. marta – Zuhdija ef. Imamović je rođen u ulemanskoj porodici 01. januara 1938. godine u Lupnici kod Jajca od oca hadži Šerifa efendije i majke hadži Hadžije.

Po završetku Gazi Husrevbegove medrese nakratko je radio u džematu Jezerski Dijelovi kod Bosanske Krupe u svojstvu imama, hatiba i muallima i iste 1955. godine zvanično se zaposlio u džematu Gnjilavac, Medžlis Islamske zajednice Cazin. Dvanaest mjeseci kasnije počeo je raditi u džematu Ljubijankići, MIZ-e Cazin, gdje službuje do kraja 1957. godine. Nakon odsluženja trogodišnjeg vojnog roka zapošljava se u džematu Konjodor, MIZ-e Bužim. Sedmogodišnje obavljanje imamsko-hatipske i muallimske dužnosti u Konjodoru prestaje 1969. godine prelaskom u džemat Todorovo, MIZ-e Velika Kladuša.

Početkom osamdesetih godina minulog stoljeća Zuhdija ef. se posvetio građevinarstvu, tačnije izgradnji munara. Osnovao je privatnu firmu i sagradio 247 munara, ne samo na području Bosne i Hercegovine nego i bivše Jugoslavije. Mada bi volio da je bio samo imam, ponosan je i na izgrađene munare koje su svojevrsno svjedočanstvo graditeljstva i odašiljači časnih riječi što pozivaju na molitvu.

Od završetka izgradnje džamije u džematu Gornji Konjodor kod Bužima 1997. godine Zuhdija ef. je do 2006. godine, kada je penzionisan, honorarno obavljao dužnost imama, hatiba i muallima u ovom novoformiranom džematu. Svoj životni vijek sa suprugom nastavio je živjeti u Ripču kod Bihaća…

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE