Petak, 12 Jula, 2024

Ilustracije kao podsjetnik na genocid: Izložba “Podsjećanje” u Memorijalnom centru

Opominjanje da se više nikada i nikome ne ponovi.

Izložba ilustracija “Podsjećanje” Admira Delića otvorena je danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Sjećanje i podsjećanje. Opominjanje da se više nikada i nikome ne ponovi. To je cilj mladog ilustratora Admira Delića koji više od deceniju crta stripove, a posljednjih godina i ilustracije o strahotama kroz koje su prošli Srebreničani u julu 1995. godine.

Od 1. jula Delić objavljuje svaki dan, do 11. jula, ilustracije o Srebrenici. Tako, već godinama. Jedanaest ilustracija za 11 dana jula. Također, svakog 11. u mjesecu ilustracijama podsjeća na genocid.

“Ove ilustracije radim već šest godina, svakog 11. svakog mjeseca, a u julu uradim 11 ilustracija. Moja misija sa ovim slikama je vrlo jasna, a to je podsjećanje. Dakle, na Srebrenicu ne podsjećamo samo u julu, nego svakog mjeseca, svake godine, onako kako to rade majke Srebrenice kada izađu na trg u Tuzli”, istakao je Delić.

Prvi put izlaže u Memorijalnom centru u Srebrenici.

“Riječ je o mom šestogodišnjem radu. Dakle, 110 ilustracija, nisu sve ovdje. Izdvojili smo one sa najsnažnijom porukom i izložili ih ovdje. Izložba je prije nekoliko dana bila i u Irskoj, u Dablinu, 11. će biti u Travniku, a planirana je i u Sarajevu i Njemačkoj”, istakao je Delić.

Smatra da umjetnici nose jednu od najvećih odgovornosti jer kroz sliku, stih ili neko književno djelo mogu daleko lakše doprijeti do običnih ljudi, piše Anadolija.

Svako djelo je posebna bolna priča, a Delićeva želja je da prikaže 8.372 sudbine. Ilustracijom daje jedan dio slagalice o istini koja se dogodila u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

“Moj plan je da uradim 8.372 slike. Ne vjerujem da ću završiti, ali ima nešto važnije, a to je da se dosta ljudi počinje baviti ovim, da crta ilustracije. Na taj način mislim da možemo stići do tog broja”, kazao je Delić.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE