Utorak, 14 Maja, 2024

Hrvatska vojska se pohvalila borbenim letjelicama i oduševila građane letačkim programom

IZVORklix.ba

U Hrvatskoj Velikoj Gorici danas je održana aviomanifestacija na kojoj je građanima prikazano više vojnih letjelica, ali i sposobnosti u korištenju letjelica za spašavanje pilota u neprijateljskom okruženju.

Naime, manifestacija je bila na starom terminalu aerodroma “Franjo Tuđman”, gdje su posjetitelji posebno bili impresionirani letačkim programom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U tom programu su korišteni nedavno nabavljeni francuski borbeni avioni Rafal. Podsjećamo da je ova susjedna država za milijardu eura kupila 12 polovnih Rafala.

Ove letjelice i stari MIG-ovi bili su u zajedničkom preletu dok je glavna atrakcija bila akrobatska grupa “Krila Oluje”. Osim spomenutih aviona, prikazani su i oni koji se koriste za obuku pilota.

Nisu izostali ni američki helikopteri Black Hawk i Kiowa Warrior, koji su upravo korišteni za demonstraciju sposobnosti spašavanja pilota u neprijateljskom okruženju.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE