Petak, 19 Jula, 2024

Hodalica prisiljava dijete da hoda prije nego što je spremno: Evo i kako

Stopala su tokom boravka u hodalici u neprirodnom položaju, budući da nije cijelim stopalima na podu, nego tek prstićima

IZVORAvaz.ba

Mnoge današnje majke sjetit će se svojih fotografija u hodalicama, pa često ne vide razlog zašto svoju bebu ne pustiti da hoda uokolo čak i prije nego beba samostalno prohoda. Osim toga, nije li zgodno kad se beba sama zabavlja, na sigurnom? No, simpatične i privlačne hodalice nisu pomagalo koje želite u svom domu.

Neprirodni položaj

Kanada je prva zemlja koja je zabranila uvoz i distribuciju dječjih hodalica i to još 2004. godine. Njihovo ministarstvo zdravlja odlučilo se na taj potez nakon 12-godišnjeg istraživanja dječijih povreda. Ispostavilo se da je u tom vremenskom razdoblju prijavljeno čak 1.935 povreda nastalih korištenjem dječjih hodalica.

Motorički put započinje okretanjem preko boka, potom se dijete preko ispruženih ručica dovodi u sjedeći stav u kojem se može zadržati kraće vrijeme. Beba se potom u tom istom stavu nauči kretati što polako prelazi u puzanje. Kako želi sve više toga vidjeti i osjetiti, pokušava se podizati te isprva kleči pa se pridržava i stoji, a na kraju samo stoji.

Iza toga slijedi iskorak i hodanje uz pridržavanje, a na kraju i samo hodanje. I tu se sada postavlja pitanje hodalice. Dijete će napraviti određene pokrete tek kad je na njih tijelo spremno, a ako ih još uvijek ne radi samostalno, znači da tijelo, kosti, mišići još uvijek nisu spremni na to.

Hodalica čini upravo to, omogućava djetetu, odnosno prisiljava ga, da hoda prije nego je spremno na to. Osim toga, stopala su tokom boravka u hodalici u neprirodnom položaju, budući da nije cijelim stopalima na podu, nego tek prstićima. Taj položaj može kasnije utjecati na nepravilan hod djeteta.

Nije ugodno

Osim položaja stopala, niti sam položaj djetetova tijela u hodalici nije zdrav. Postavljanjem bebe u hodalicu, cijela težina njezina tijela pada na bebine kukove i zdjelicu. Takav položaj ne može biti ugodan, zamislite da morate sjediti na uskoj traci dok vam noge gotovo vise s obje strane, i to na duže vrijeme. Nije udobno, zar ne?

Također, u hodalici beba nema mogućnost usvajanja zaštitnih reakcija obrane od pada jer je sa svih strana ograđena i jednostavno nema priliku aktivirati svoje bočne mišiće. U hodalici dijete nema priliku naučiti kako će se dočekati na ruke pri padu jer je nešto umjetno drži u položaju za koji još nije niti sama spremna.

Tempo razvoja

Ne zaboravite, svako dijete ima vlastiti tempo razvoja. Nekad se čini da su sva druga djeca nešto usvojila, a samo vaše nije, ali to je daleko od istine. Iako postoje jasno izražene individualne razlike, sva djeca trebaju se razvijati prema istim osnovama. U slučaju da postoji odstupanje u razvoju, to će primijetiti odabrani pedijatar koji će vaše dijete dalje uputiti na obradu te kod specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE