Srijeda, 17 Jula, 2024

Helez: Bošnjaci u Srebrenici moraju imati jednog kandidata za načelnika

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez posjetio je Srebrenicu i pružio podršku Muhamedu Avdiću kojeg su SDP, NiP, Naprijed i DF predložili za zajedničkog kanidata za načelnika Srebrenice.

IZVORklix.ba

Istakao je da je depopulacija u Srebrenici ogromna i da je početkom 2000. godine u ovoj općini bilo više života i više volje za povratkom.
“Danas je toga sve manje. Oni koji imaju bilo kakvu priliku svoje živote nastavljaju van Srebrenice. Svakako ogromnu odgovornost za ovakvo stanje snose i vlasti iz političkog Sarajeva”, kaže Helez.

Dodaje da bivša vlast nije imala nikakvog dugoročnog plana kako bi se osigurao stalni povratak u Srebrenici te da obrazovanju i edukaciji mladih nije posvećena nikakva pažnja.

“Smatrali su da doniranjem multikultivatora i freza osiguravaju stalni povratak. Posljedice vladanja nekompetentnih ljudi, a koji su se bavili ozbiljnim stvarima, će biti dugoročno loše i nepopravljive. U moru nepromišljenih i pogrešnih poteza centara iz Sarajeva, izdvaja se nametanje političkih predstavnika u ime Srebreničana”, navodi Helez.

S obzirom na to da nam se bliže lokalni izbori, pitanje kandidata za načelnika Srebrenice nameće kao glavna tema.

“Smatram da Bošnjaci u Srebrenici moraju imati jednog kandidata za načelnika te da ga oni moraju izabrati. Nikakva druga imena im ne smiju biti nametnuta ni odakle. Prošlo je 29 godina od genocida u Srebrenici. U tom periodu stasale su i nove generacije. Vrijeme je da se nekom od njih pruži prilika da bude kandidat za načelnika. Jedan od takvih je sigurno i diplomirani kriminalista Muhamed Avdić. Muhamed je otac troje djece koji se i pored svih problema prilikom povratka odlučio ostati i boriti se za svoju porodicu, za svoju Srebrenicu”, kaže Helez.

Ključno je, kako navodi, i to što Avdić ima podršku Srebreničana.

“Oni koji su imali priliku biti dio vlasti, dio političkog života u ovoj općini bez uspjeha za zajednicu, za povratnike, za svoje komšije ne trebaju da budu kandidati. Oni koju su vladavinu proveli kako bi zbrinuli samo svoju užu i širu porodicu, moraju biti zaobiđeni prilikom izbora za kandidata za načelnika Srebrenice. Iskreno se nadam da ćemo u narednim mjesecima imati pameti, mudrosti i snage prevazići sujete te izabrati najbolje za Srebrenicu i njene građane”, zaključuje Helez.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE