Subota, 13 Jula, 2024

Hadžije iz Krajine stigle u Mekku, večeras će obaviti umru: “Lijepo smo dočekani”

IZVORklix.ba

U Mekku je večeras doputovala prva grupa od 147 hadžija od ukupno 300 njih koji dolaze s područja Muftijstva bihaćkog.

Na ovaj put su krenuli sinoć, umorni su, ali sretni i zadovoljni. Večeras će se susresti s Kabom, a većini njih to će biti po prvi put u životu.

“Naš hadžijski put od Krajine pa do Sarajeva, Džedde i evo do Mekke je protekao bez nekih velikih problema. Voziti se autobusima, avionom i stalno neka čekanja jeste zamorno i teško. Stariji narod je umoran, ali sve je hvala Bogu dobro prošlo”, izjavio je za Agenciju MINA ovogodišnji vodič Muhamed-ef. Begić.

Hadžije su se jutros rano po dolasku u Sarajevo okupile u džamiji “Kralj Fahd” gdje su obukli ihrame.

“Lijepo smo dočekani. Ovo je prvi put nakon dugo godina da hadžije u ihramima iz BiH idu na hadž. Bio je to lijep događaj – da ono što je dio hadža odmah doživimo u Sarajevu”, kazao je Begić.

Večeras pristigle hadžije obavit će umru. U Haremi-šerif će se uputiti malo prije ponoći, a planirano je da sve obrede završe do sabah-namaza.

Sutra se u Mekku očekuje dolazak dvije nove grupe hadžija, jedne ujutro i druge čiji će avion s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poletjeti sutra u 10.05 sati.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE