Četvrtak, 16 Maja, 2024

Hadžibegić: Siguran sam da sam ostao selektor da bi otišli na Euro, Sergeju želim svu sreću svijeta

Legendarni bh. fudbaler i trener Faruk Hadžibegić od odlaska sa klupe reprezentacije Bosne i Hercegovine u potrazi je za novim angažmanom. Proveo je Hadžibegić u drugom mandatu svega četiri utakmice, a u razgovoru za N1 dotakao se brojnih tema.

Neko vrijeme nije se pojavljivao u medijima, a odgovorio je i zbog čega je to tako.

“Imao sam ponuda, ali nisam želio nikoga da kritikujem. Želio sam da se sklonem, a ovaj period za reprezentaciju najbitniji je bio mir”, rekao je Hadžibegić.

Osvrnuo si na razlaz sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine.

“U našem poslu dolazak i odlazak su uvijek i bolni. Kada nas imenuju zadovoljni smo, puni smo obećanja, ali euforije, pozitivne energije, Ipak, kada dođe vrijeme rastanka nikome to nije drago. Jedino rješenje je bilo za rastanak mene i FSBiH u tom momentu. Nije bila situacija da bi se moglo nastaviti dalje”, rekao je Hadžibegić, a potom objasnio zbog čega je to tako:

“Nije problem selektora ili igrača. Sada je tu Barbarez, peti selektoru 14-15 mjeseci. Tu je prosjek 3 mjeseca. U bilo kojem poslu treba vremena, ali je ovo posao u kojem treba najviše vremena. Mi svi imamo plan, viziju, ali vrijeme je najbitnije. Ja sam čitav život u fudbalu, pogotovo kada se radi o reprezentaciji to je moja kuća. Ko god da je selektor ja sam apsolutna podrška Savezu i ekipi. Međutim, kada sam došao, možda i neočekivano, imao sam želju, ali sam shvatio da nisu uslovi da radiš. Iako su mi kolege govorile nije ovo vrijeme za tebe, ja sam se toga prihvatio. Ja sam jedna škola od trenera Fazlagića, Muzurovića, Osima… Mi imamo metodu i znamo da treba vrijeme da bi se to napravilo. Mi jedino što nemamo jeste vrijeme u BiH, a tu je i nestrpljenje, a sebi smo stavili plan da moramo pobijediti. Kada se živi samo od rezultata tu nema napretka. Vidjet ćemo da li će Sergej imati vremena da završi sve to. Mi smo totalno zaboravili i na domaći fudbal, a bez njega nema ni jake reprezentacije.”

Objasnio je i izjavu u kojoj je istakao kako su mu neki ljudi govorili ‘kako nije vrijeme za njega na klupi Zmajeva’?

“Nije tu pitanje mene, vidjeli ste imamo 5 selektora u 14 mjeseci. Nemamo vremena da nešto napravimo. Došli smo do vremena da živimo od rezultata reprezentacije. Ako pobijedimo dobro je, ako ništa ne valja. Već sam govorio ranije da moramo vratiti povjerenje jedni u druge, naše komšije su to napravile i u prednosti su u odnosu na nas. S druge strane, ja već govorim da mi napravimo okrugli stol i da svi učesnici kažu šta valja, a šta ne. Niko se ne oglašava na to i ona veća boljka našeg života i države je optuživanje. Mi ne vjerujemo jedni drugima. Nismo vjerovali nijednom selektoru, predsjedniku, igraču… Sada ni na jednoj utakmici nije pun stadion. Neki dan Sarajevo – Borac nije pun stadion. To je znak da trebamo sjesti i da se bavimo i kažemo šta valja šta ne. Trebamo očistiti neke stvari”, rekao je Hadžibegić.

Da li slična sudbina čeka i gospodina Barbareza ukoliko ne bude rezultata?

“Sergej ima najbolje uslove nego ijedan selektor. Dobio je ugovor na 4 godine i napravi štab po želji. On ima želju veliku, ali da li će imati uslove da to napravi. Ja mu želim svu sreću svijeta, ali bi se trebali potruditi da iskoristimo momka koji ima veliku želju, podršku štampe i publike da bi krenulo u najboljem toku. Volio bih da se vratimo na to kako ojačati kvalitet fudbala u BiH.”, istakao je Hadžibegić.

Upitan je i da li su njemu ispunjeni svi traženi uslovi kada je dolazio na klupu reprezentacije.

“Nisam ja tražio nikakve uslove. Ja sam dobio ugovor na godinu dana. Evo sada kada gledam, siguran sam da sam ostao selektor da bi otišli na Euro. Mnogi će reći da sam lud, ali ja smatram da smo mogli proći pa makar osnovu na baraž”, rekao je Hadžibegić, a potom dodao:

“Mislim da mi nismo daleko od uspjeha. Kada napravimo rezultate mi napravimo euforiju. Ja sam prvu utakmicu pobijedio Island 3:0 bilo je čudo, nikad bolje nismo igrali. Iduću sam izgubio i bio sam najgori. Da je Savo prošao Ukrajinu to bi bio bum. Iduća je moglo biti mnogo toga.”

Govorio je i na koji način se rastao sa Fudbalskim savezom naše zemlje.

“Odlično sam se rastao sa Savezom. Ja se ne volim svađati, a volim reći da nisam smijenjen sam sam se povukao. Želim sve najbolje i Savezu reprezentaciji”, rekao je Hadžibegić.

Kompletan intervju pogledajte u prilogu:

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE