Četvrtak, 18 Jula, 2024

“Guantanamo” u Krajini: “Nezamislivo je da Austrija gradi zatvor u drugoj državi”

Voditelj organizacije SOS Balkan Route Petar Rosandić naglasio je važnost činjenice da građani Austrije napokon znaju šta se ovdje događa s njihovim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama

Fokus.ba je ove sedmice objavio kako će predstavnici Amnesty International posjetiti BiH, a u fokusu interesovanja im je, kako smo najavili, slučaj “kamp Lipa”.

Riječ je o migrantskom kampu, preciznije zatvoru u kampu, za kojeg je prošle godine izrečena sudska presuda u Beču u kojoj je ustanovljeno da je ilegalan.

Riječ je, kako smo naveli, o svojevrsnom zatvoru izgrađenom u izbjegličkom kampu na Lipi nedaleko od Bihaća, a koji je bio projekat Internacionalne organizacije za migracionu politiku (ICMPD). Projekat je zaustavljen prije godinu dana, a do današnjeg dana nema pravnu osnovu niti građevinsku dozvolu.

Austrijski novac
Predstavnici pomenute organizacije su danas već posjetili kamp “Lipa” gdje su provjerili životni i boravišni uslovi korisnika centra, kojih je trenutno oko 250.

Voditelj organizacije SOS Balkan Route Petar Rosandić naglasio je važnost činjenice da građani Austrije napokon znaju šta se ovdje događa s njihovim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama.

– Zajedno sa ministrom Sevlidom Hurtićem smo podigli glas protiv ovog, jer je nezamislivo i nemoguće da Austrija sa novcem svojih poreskih obaveznika gradi, mogu slobodno reći zatvor u drugoj državi. Ovo je zapravo trebao biti zatvoreni eksternalizirani kamp u svrhu austrijske politike, što smo na svu sreću uspjeli spriječiti. Drago mi je da je ministar to danas na licu mjesta prezentirao stručnjak za međunarodno pravo sa Sveučilišta u Beču, kao i šefici Amnesti international u Austriji. Dakle, svako u Austriji sada zna šta se ovdje zbiva i sa austrijskim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama, rekao je Rosandić.

Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, je naveo kako su ljudska prava zajamčena svakom čovjeku.

-Ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ljudska prava su zajamčena svakom čovjeku, na temelju njegova postojanja kao čovjeka i neotuđiva su što znači da ne mogu nikome biti oduzeta. Kad se vratimo 30 godina unazad, svaki građanin naše zemlje imao je neke veze sa migracijama – kazao je Hurtić.

Ukazao je na važnost unapređenja rada, ali i generalnog poboljšanja upravljanja migracijama u zemlji.

-Kad se radi o finansijskim sredstvima koja su utrošena, naglašavam da utrošak mora biti transparentan. Ne želim da se vodi polemika kako i zašto su utrošena sredstva u Bosni i Hercegovini jer mi nismo vodili proces utroška sredstava. Finansijske službe austrijske Vlade treba da istraže utrošak sredstava, potcrtao je Hurtić.

Podsjetimo, ICMPD je tužio SOS Balkanroute zbog pojma „austrijski Guantanamo“, ali je bečki Sud čak i tom pojmu dao legitimet ustvrdivši u presudi da postoji dovoljno činjenica na osnovi kojih se ilegalni zatvor na Lipi može usporediti s Guantanamom.

-Dokazali smo da je usporedba Guantanamo itekako valjana jer je ovdje bez znanja javnosti, bez znanja lokalne zajednice, bez građevinske dozvole i pravne osnove, u jednoj drugoj zemlji u nekolonijalnom stilu, izgrađen ilegalni zatvor. Uostalom, Sud je usto čak uvažio i vizualnu sličnost objekta Camp David i zatvora na Lipi, kazao je ranije za Fokus Petar Rosandić.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE