Srijeda, 17 Jula, 2024

Grad Bihać postao dio partnerstva za Unu s ciljem borbe protiv radioaktivnog otpada

Potpisom gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića na dokument “Partnerstvo za Unu” grad Bihać je postao još jedan grad koji se protivi projektu Trgovske gore.
Partnerstvo za Unu je formirano s ciljem stvaranja međusobnog povjerenja i uspostavljanja saradnje između institucija Bosne i Hercegovine, institucija Federacije BiH, kantona i drugih nivoa vlasti, kao i institucija Republike Srpske i Brčko Distrikta, a na osnovu Deklaracije o neprihvatanju odlaganja radioaktivnog otpada uz granicu BiH.

Partnerstvo se zasniva na dogovoru između svih pojedinačnih strana, a u okviru kojeg potpisnice u skladu sa svojim potrebama i iskazanim mogućnostima razvijaju i usklađuju pojedinačne partnerske aktivnosti i ostvaruju saradnju u cilju borbe protiv skladištenja i odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, kao i u drugim oblastima saradnje na zaštiti rijeke Une.

Ovo partnerstvo koje je ranije potpisao i bivši premijer USK Mustafa Ružnić, predstavljat će platformu kojom se omogućava bolja koordinacija i produktivnost, olakšava pristup podacima, analizama i objedinjavanju podataka te će predstavljati domaći i međunarodni forum za dijalog i dijeljenje iskustava između izvršne vlasti i organizacija civilnog društva, uključivanja građana u procese donošenja odluka i razvijanja saradnje koja doprinosi održivom razvoju i principima međugeneracijske pravde.

Partnerstvo za Unu podrazumijeva i to da će se pitanje odlaganja radioaktivnog otpada delegirati kao predmet rasprave svih nivoa vlsati, institucija i organizacija koje se bave okolišnim pitanjima, turizmom te ekonomsko socijalnih vijeća i privrednih komora.

Nosilac Partnerstva je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE