Petak, 12 Aprila, 2024

Glumica porijeklom iz Sarajeva o borbi s rakom: Ljekar mi je preporučio da se izvade svi reproduktivni organi

IZVORklix.ba

Daria Lorenci Flatz, glumica porijeklom iz Sarajeva, otkrila je detalje o svojoj borbi s rakom jajnika.

Ljekari su prilikom carskog reza otkrili cistu na njenom jajniku, a nakon toga su utvrdili da se radi o karcinomu. Njegov naziv je papilarni serozni tumor jajnika. Nasreću, tumor je bio u početnom stadiju.

“Preporuka mog onkologa je bila da se izvade svi reproduktivni organi – oba jajnika, jajovodi i maternica. Međutim, hirurg koji me je operisao je nešto poštedio, jer sve što je izvađeno nije imalo tumorske stanice, tako da nisam morala ići na hemoterapiju i zračenje, ali mi je rečeno da mi se to, primjerice, dogodilo 10 godina ranije, po tadašnjem protokolu bih morala ići na preventivne hemoterapije”, rekla je za Gloria.hr.

Operisana je kada je njen sin imao samo dva mjeseca. O njemu se uglavnom brinuo njen suprug. Situacija se dodatno zakomplikovala kada je dobila sepsu.

“Od tada se kontroliram svakih šest mjeseci i zapravo sam imala puno sreće, jer su karcinomi jajnika jako nezgodni. Nemaju nikakve simptome dok ne dođe do metastaza i stanja koja su teško izlječiva. Zato je jako važno ići na redovne preventivne preglede jajnika, pogotovo ako imate cistu. Sa svojim iskustvom, ja bih je sigurno izvadila, danas se to radi laparoskopski”, između ostalog je spomenula.

Dodala je da je ova situacija za nju bila psihički jako teška. Nije željela javno govoriti o dijagnozi.

“Trebao mi je mir, jer kada se suočite s takvom dijagnozom, strah je enorman. Naravno, govorim u svoje ime, ali vjerujem da većina ljudi jednako proživljava takve situacije pa vjerujem da niti princezi nije nimalo lako jer je morala otkriti s čim se bori”, ispričala je.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE