Petak, 19 Jula, 2024

Glasanje za hrvatske europarlamentarce: Bit će otvoreno 37 biračkih mjesta u BiH

IZVORavaz.ba

U nedjelju 9. juna održat će se izbori za Evropski parlament, a iz Hrvatske će se birati 12 zastupnika. Osim u Hrvatskoj, europarlamentarci iz te države birat će se u 40 država, na 98 biračkih mjesta i na dva biračka mjesta u mirovnim operacijama. Manji je to broj u odnosu na parlamentarne izbore u aprilu, ali i u odnosu na posljednje izbore za Evropski parlament.

Najviše biračkih mjesta, 37, određeno je u Bosni i Hercegovini, šest manje u odnosu na parlamentarne izbore – po jedno manje u Sarajevu, Livnu i Orašju te tri biračka mjesta manje u Mostaru. U Njemačkoj je određeno po jedno biračko mjesto manje u Berlinu, Frankfurtu, Minhenu i Štutgartu, ukupno ih je osam, po dva u Minhenu i Štutgartu te po jedno u Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu i Dizeldorfu.

Po četiri biračka određena su u SAD-u (Vašington, Njujork, Los Anđeles i Čikago) i Australiji (Kanbera, Sidnej, Melburn i Perth). Upravo u tim državama prva će se otvoriti i posljednja zatvoriti biračka mjesta za evropske izbore. Glasanje počinje u subotu, 8. juna otvaranjem biračkih mjesta u Australiji u 23 sata po našem vremenu, a završava u ponedjeljak, 10. jula u 4 sata, zatvaranjem zadnjeg biračkog mjesta u Los Anđelesu.

Na izbornu nedjelju, po tri biračka mjesta otvorit će se u Srbiji (jedno u Beogradu i dva u Subotici) i Italiji (u Rimu te u Trstu i Milanu), a po dva u Crnoj Gori (u Podgorici i Kotoru), u Austriji (oba u Beču), u Mađarskoj (u Budimpešti i Pečuhu), Švicarskoj ( Bern i Cirih) te u Kanadi (u Otavi i Missisaugi).

U svim ostalim državama, hrvatski će birači moći glasovati na jednom mjestu, a te države su Argentina, Belgija, Bugarska, Češka, Čile, Danska, Egipat, Francuska, Grčka, Indonezija, Irska, Južnoafrička Republika, Katar, Kina, Kosovo, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Sjeverna Makedonija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija. Za razliku od parlamentarnih izbora, na kojima su zastupnici birani u 12 jedinica, na evropskim cijela Hrvatska te inostranstvo, čine jednu izbornu jedinicu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE