Četvrtak, 16 Maja, 2024

Film sniman u bužimskom selu Ravnice osvojio Grand Prix (FOTO)

Festival u Nyonu je trajao od 12.do 21.aprila! Jedan je od najvećih na evropskom tlu. Kritike su odlične i već imaju pozive za velike festivale širom svijeta!

Film “Pejzaž i bijes”, režierke Nicol Vögele, osvojio je glavnu nagradu (Grand Prix), Filmskog festivala “Vizija realnosti”, koji je održan u Nyonu u Švicarskoj. Nagrade su dodijeljene sinoć u velikoj kino dvorani u Nyonu. Riječ je o prozaičnoj, dokumentarističkoj priči koja prati migrantsku populaciju u bužimskom selu Ravnice, život tamošnjeg stanovništva, koje je prije trideset godina doživjelo sličnu izbjegličku sudbinu.

Heroji odbrambenooslobodilačkog rata, pripadnici 505. Viteške brigade Armije R BiH, lokalni mještani ali i migranti, koji traže svoj put ka budućnosti, govore o ličnim životnim iskustvima. Film traje dva sata i dvadeset minuta a svoju premijeru trebao bi imati u dogledno vrijeme i u Unsko-sanskom kantonu.

Riječ je o prozaičnoj, dokumentarističkoj priči koja prati migrantsku populaciju u bužimskom selu Ravnice

Dokumentarni film Nicole Vögele

Snimatelj:Stefan Sick

Montaža: Hannes Bruun

Muzika: alva noto; Dizajn zvuka i miks: Jonathan Schorr Ocjenjivanje: Timo Inderfurth;

Producirali: Beauvoir Films, Aline Schmid i Adrian Blaser u koprodukciji sa SRF Schweizer Radio und Fernsehen

Nicole Vögele je nezavisna filmašica i novinarka, profesorica je pokretnih slika na Univezitetu likovnih umjetnosti u Dresdenu

Nicole Vögele je nezavisna filmašica i novinarka, profesorica je pokretnih slika na Univezitetu likovnih umjetnosti u Dresdenu.

Njezino srce uvijek je pripadalo poetskom pripovijedanju i istraživačkom traženju istine. Nicole Vögele bila je dio raznih kolektivnih istraživačkih projekata. Za Cryptoleak je dobila nagradu za švicarskog novinara godine 2020., a njezine istrage o vanjskoj granici EU-a dobile su razne nagrade.

Heroji odbrambenooslobodilačkog rata, pripadnici 505. Viteške brigade Armije R BiH, lokalni mještani ali i migranti, koji traže svoj put ka budućnosti, govore o ličnim životnim iskustvima

FRAU LOOSLI (2013.), INTO THE INNARDS (2014.) i srednjometražni igrani NEBEL premijerno su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima (Berlinale, Visions du Réel, Dok Leipzig itd.). Njezin prvi dugometražni dokumentarni film VRIJEME ZATVARANJA nagrađen je na Filmskom festivalu u Locarnu 2018. i prikazivan diljem svijeta.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE