Utorak, 9 Aprila, 2024

Egipat potpisao historijski ugovor: Uz pomoć Emirata gradit će grad za nevjerovatnih 35 milijardi dolara

IZVORklix.ba

Egipatski zvaničnici potpisali su u petak historijski ugovor s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će omogućiti izgradnju novog grada za nevjerovatnih 35 milijardi dolara.

Naime, grad Ras el-Hekma gradit će se na sjeverozapadnoj obali države i bit će novi masivni, urbani, poslovni i turistički centar Egipta.

“Projekat zapadno od Aleksandrije implementirat će kompanije koje su u vlasništvu vlade Abu Dabija. Neposredne direktne strane investicije pomoći će Egiput da prevaziđe trenutnu krizu valute”, rekao je premijer Egipta Mostafa Madbouly.

Također, naglašeno je kako se očekuje da će investicije Emirata tokom realizacije projekta dostići minimalno 150 milijardi dolara.

Kako su istakli zvaničnici, projekat novog grada obuhvatat će stambene četvrti, prestižne međunarodne hotele, turistička naselja, prostore za zabavu i uslužne objekte te centralni poslovni kvart koji će privući globalne kompanije.

“Projekat bi također uključivao veliku marinu za turističke jahte i brodove. Očekujemo da će novi grad privući osam miliona turista u Egipat”, rekao je premijer.

Emirati i Egipat su kroz ovaj sporazum dogovorili i razvoj međunarodnog aerodroma koji bi se trebao nalaziti južno od grada.

“Egipat će dobiti direktno 24 milijarde dolara u dvije rate od ukupnog iznosa u početnoj investiciji od 35 milijardi dolara. U međuvremenu, UAE će se odreći svojih 11 milijardi dolara stranih depozita u Centralnoj banci Egipta. Taj korak će smanjiti vanjski dug države”, zaključio je premijer.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE