Subota, 20 Jula, 2024

Dok u Srebrenici mijenjaju nazive ulica, Bošnjake nije uspio ujediniti ni zajednički kandidat

IZVORklix.ba

Uprkos protivljenju Bošnjaka, u Srebrenici su nedavno promijenjeni nazivi ulica. Stanovnike koji su ostali i opstali ovdje, šokirala je informacija da pojedinci iz samog vrha bh. entiteta RS žele promijeniti i naziv opštine.

I baš kada se treba osjetiti jedinstvo Bošnjaka u nemirnim vremenima, čini se da nas očekuju još burniji oktobarski izbori jer od bošnjačkog jedinstva, prema svemu sudeći, neće biti ništa.

SDP i NiP promijenili stav

Nakon odustajanja od podrške kandidatu Muhamedu Avdiću, čini se da će Hamdija Fejzić dobiti podršku za načelnika Srebrenice ne samo SDP-a, već i NiP-a.

Predsjednik Općinskog odbora NiP-a Srebrenica Sejdalija Suljić je potvrdio ovaj sve izvjesniji scenarij za podršku na oktobarskim izborima.

Kako nam je rekao, očigledno je da se stranke nisu mogle dogovoriti niti izlobirati oko podrške Avdiću tako da “niko neće biti protiv Fejzića”.

“Bit će jedan kandidat, što smo i zagovarali od početka, bez obzira ko je kandidat te je samo bitno da bude jedinstven”, rekao je Suljić.

Podsjetimo da je Fejzić potvrdio svoju kandidaturu kao nezavisni kandidat te je ranije dobio podršku SDA.

“Fejzić se nije dokazao”

Nedib Smajić iz stranke Naprijed Srebrenica za Klix.ba kaže da Fejzić, ipak, njihovu podršku neće dobiti.

“Mi smo imali Avdića kao zajedničkog kandidata, mladog momka koji živi u Srebrenici. Međutim, SDA je imala Fejzića koji je zvanično izašao kao nezvanični kandidat da bi ga oni podržali. Onda je SDP promijenio odluku o podršci. Mogu reći uime naše stranke da ne podržavamo Fejzića jer je dugogodišnji funkcioner i prisutan je u javnom životu, a svojim dosadašnjim radom se nije pokazao i dokazao”, naveo je Smajić.

Kako kaže, njegova porodica ne živi u Srebrenici te neće dobiti podršku stranke Naprijed Srebrenica.

Inicijative nakon Rezolucije

Kada govorimo o budućnosti Srebrenice, treba podsjetiti tako na tematsku sjednicu vijeća na kojoj su zastupnici iz reda srpskog naroda usvojili odluku o promjeni naziva ulica, trgova, parkova i naseljenih mjesta na području opštine.

Tako bi ulica Maršala Tita treba od sada nositi naziv Ulica Republike Srpske, Trga Mihajla Bjelakovića mijenja se u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a za ulicu Reufa Selmanagića Crnog je predložen naziv Dubrovačka ulica.

Predstavnici Bošnjaka su napustili ovu sjednicu te su poručili kako je neprihvatljivo da ulice dobiju imena ljudi koji su učestvovali u zločinima tokom rata.

Ovo je bio treći put od 1995. godine da se u Srebrenici mijenjaju imena ulica.

Stigle su i najave o promjeni naziva same opštine Srebrenica i to iz samog vrha ovog bh. entiteta nakon što je Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“Možda će nama svima biti žao ako dođe do realizacije jedne takve ideje, ali sigurno je da je Srebrenica oskrnavljena ovom Rezolucijom i da je njeno ime oblaćeno i stavljeno na spisak nepoželjnih mjesta za življenje i za investiranje, što mi ne želimo dozvoliti”, rekao je načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE