Srijeda, 15 Maja, 2024

Dodik se povlači: Najavio izbore po Schmidtovim pravilima, “osamostaljenje” RS-a više ne spominje

IZVORklix.ba

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će morati prihvatiti izlazak na izbore iako nije isključio da pokuša sa opstrukcijom rada CIK-a i time odgodi izbore.

“Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacit ćemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su za dvije godine i Opšti izbori, koje će RS navodno provesti po entitetskom zakonu.

“Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Na pitanje da li zna kako će se završiti sudski proces koji se vodi protiv njega zbog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta, odgovorio je da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

“To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita”, rekao je Dodik.

Zvaničnici Republike Srpske su mjesecima tvrdili da će provesti lokalne izbore na bazi novousvojenog Izbornog zakona RS-a koji nije prošao sve procedure te samim tim nije stupio na snagu.

Od velikih najava da će državnu nadležnost da provodi izborni proces ograničiti, nelegalnim prebacivanjem ovlasti na entitet, čini se nije ostalo više od obećanja da bi mogao nešto uraditi u budućnosti.

Da stvar bude gora za Dodika, on je sve ove najave dodatno začinio porukama da će krenuti u “proces osamostaljenja” entiteta ako rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U ovom trenutku to više ne spominje.

Ne kreće se u proces osamostaljena tako što prvo prihvatite zakone visokog predstavnika kojeg ne priznajte. Povlačenje je vidljivo i u komentarima njegovih bivših saradnika.

Profesor Nenad Kecmanović je to pokazao komentarom u kojem spominje kako će “bošnjačke komšije” promijeniti svoju politiku kad Amerikanci budu dovoljno slabi.

“Ne treba imati iluzije da će bošnjačke komšije nešto promijeniti dok SAD ne budu dovoljno slabe ili dok im Donald Trump ne javi da ne računaju da će američki nosač aviona uploviti u Neumski kanal”, rekao je Kecmanović.

U prevodu, iz perspektive dominirajuće srpske politike, potrebno je sačekati bolja vremena.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE