Subota, 13 Jula, 2024

Dodik se bahatio pred ruskim medijima: Održat ćemo referendum o nezavisnosti RS

Predsjednik bh. entieta RS Milorad Dodik izjavio je da će biti održan referendum o nezavisnosti ovog entiteta od države Bosne i Hercegovine, a da će njegov datum tek biti određen.

“Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme”, rekao je Dodik u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

On je rekao i da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

“Uvjereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti”, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako bi RS ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato “je potrebno što prije ostvariti to što RS želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti”.

“Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, prije svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE