Utorak, 9 Aprila, 2024

Direktori Službe za poslove sa strancima, SIPA-e, Granične policije BiH i predstavnici MUP-a USK u Parizu: Unapređenje saradnje

Sastanak je bio izuzetna prilika za učvršćivanje veza između institucija i otvaranje novih puteva za saradnju

IZVORAvaz.ba

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, u okviru studijskog putovanja u sklopu programa EU4FAST, trenutno boravi u Parizu, gdje se sastao s predstavnicima Ureda za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije Republike Francuske (OLTIM). Sastanak je bio fokusiran na razmjenu iskustava i praksi koje su primijenjene u borbi protiv ovih globalnih izazova, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Direktor OLTIM-a, Ksavijer Delrie (Xavier Delrieu) i njegov zamjenik Fabris Sonjer (Fabrice Saugner) predstavili su detaljan pregled svojih aktivnosti, metodologiju rada, kao i pristupe u suzbijanju ilegalnih migracija i trgovine ljudima, a tokom razgovora posebna pažnja posvećena je načinima unapređenja međuinstitucionalne saradnje u ovoj oblasti. U znak zahvalnosti za dosadašnju podršku i saradnju Laketi je uručen nacionalni znak OLTIM-a. U Parizu borave i direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije GP BiH, Dragan Kulić, te načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a USK Jusuf Mešić.

Sastanak je bio izuzetna prilika za učvršćivanje veza između institucija i otvaranje novih puteva za saradnju, s ciljem kreiranja efikasnijih strategija i rješenja koja će doprinijeti globalnoj bezbjednosti i zaštiti ljudskih prava.

Napominjemo da je CIVIPOL tehnički operater za saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske i partner u provođenju programa EU4FAST WB – EU podrška jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na zapadnom Balkanu koji finansira EU, a kontinuirana saradnja i razmjena znanja su ključni u borbi protiv migracionih izazova i ova posjeta predstavlja važan korak naprijed u jačanju međunarodne saradnje u ovoj vitalnoj oblasti.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE