Utorak, 9 Aprila, 2024

Direktor Elektroprivrede BiH objasnio kome (ne)će poskupjeti struja, tj. šta će značiti blok tarife

V.d. direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Sanel Buljubašić je obrazložio kome (ne)će poskupjeti električna energija, tj. šta će značiti planirano uvođenje blok tarifa i zašto se uopće razmatra uvođenje blok tarifa.
Napomenuo je da Elektroprivreda još uvijek nije zvanično pred Regulatornom komisijom za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) podnijela zahtjev za tarifiranje cijena električne energije. Još jednom je potvrdio da se u ovom trenutku razmatraju blok tarife. Istakao je zašto se razmatraju blok tarife.

“Cilj jeste da pokušamo u ovoj godini, ali i u narednim godinama štedjeti električnu energiju”, izjavio je.

Zatim je tokom gostovanja u emisiji “Rezime” na FTV-u pokazao dijagram za koji je naveo da je na njemu jasno uočljivo da je krajem 2021. počeo trend smanjenja proizvodnje električne energije u Elektroprivredi.

“Zato smo pristupili izradi modela blok tarifa gdje ćemo u konačnici pokušati građanima objasniti da se moramo pridržavati energijske efikasnosti i početi štedjeti električnu energiju”, dodaje.

Buljubašić uvjerava da će uvođenjem blok tarifa cijena električne energije ostati za većinu domaćinstava.

“Kod blok tarifa, o kojima razmišljamo, za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog rasta cijena električne energije. Svega tri posto u ovim tarifama, o kojima mi razmišljamo, veliki su potrošači”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, uvođenje blok tarifa će značiti to da oni koji budu više trošili električne energije, više će i platiti.

“Želimo da se učimo onako kako postupa Evropska unija. Poređenja radi, Njemačka je u jednom periodu ograničila zagrijavanje radnih prostorija, smanjenjem za jedan stepen, sa 20 na 19 stepeni celzijusa. Ne želimo umanjivati komoditet domaćinstava koja se griju na električnu energiju. Jednostavno želimo ukazati da moramo štedjeti električnu energiju, a ta ušteda može biti i kroz provođenje mjera energijske efikasnosti”, podsjetio je.

Upitan je koliko više će plaćati oni koji budu trošili više električne energije.

“Kod blok tarifa ne možemo govoriti o tome jer to nisu linearna povećanja. Blok tarife podrazumijevaju ‘od do’. Tako da svaki građanin ima priliku da u okviru svoje potrošnje bude u nekoj od tih tarifa. Prema našim izračunima, 60 posto ili 430.000 domaćinstava ne bi ulazila u neku od viših kategorija. Praktično bi zadržali istu cijenu električne energije”, kazao je.

Buljubašić je ponovio da je jedan od osnovnih razloga za uvođenje blok tarifa ušteda električne energije.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE