Srijeda, 17 Jula, 2024

Danas se obilježava Dan bijelih traka: Još nema spomen obilježja za više od 3.000 ubijenih Prijedorčana

U Prijedoru se danas obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na žrtve, civile nesrpske nacionalnosti, ubijene tokom rata od 1992. do 1995. godine.

31. maja 1992. godine krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom izdao je naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima. Istom naredbom Bošnjaci i Hrvati su na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

U zločinima koji su uslijedili u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Za zločine počinjene na prijedorskoj općini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je više od 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Gradske vlasti u Prijedoru ne dozvoljavaju podizanje spomen obilježje u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane, a uoči današnjeg obilježavanja Dana bijelih traka jučer je obilježen “Dan odbrane grada”, koji se slavi kao, kako je navedeno, “odbrana Prijedora od napada muslimana i Hrvata”.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE