Srijeda, 15 Maja, 2024

Dačić o Rezoluciji o Srebrenici: „Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije”

Prvi potpredsednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić Srbije rekao je da je predlaganjem Rezolucije o Srebrenici uz podršku BiH narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u toj zemlji te kako Republika Srpska ne samo da nije u tome učestvovala, već nije ni konsultovana.

-U UN-u će 17. aprila biti predstavljena rezolucija, koju podnose Njemačka i Ruanda uz podršku misija još 15 zemalja uključujući i BiH koja ima lažnu legitimaciju s obzirom da srpski dio ne samo da nije pitan nije ni konsultovan po ovom pitanju, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da u predlaganju rezolucije nije učestvovala Republika Srpska, i da je time narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u BiH.

– Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije, jer ćete vi živeti sa nekim koga označavate genocidnim, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da se u UN-u rezolucije donose dvotrećinskom većinom ili prostom većinom i dodao da se dvotrećinskom većinom donose odluke o važnim pitanjima.

– Očigledno je da se određenim manipulacijama, time što se ova tema ne stavlja pod tačku koja se tiče međunarodnog mira i bezbjednosti, nego se stavlja po tačku kulture mira, odnosno sjećanja, ona prvo izmješta iz Savjeta bezbjednosti, što je potpuno nelegalno, jer se ne može Generalna skupština se baviti temom kojom se već bavi Savet bezbjednosti, rekao je Dačić.

– Nama svakako više odgovara da bude glasanje dvotrećinskom većinom, jer je njima potrebno da obezbijede veći broj glasova. Mi ćemo se naravno boriti do kraja, rekao je Dačić.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE