Petak, 12 Jula, 2024

Da li zaista trebamo popiti čašu vode kada se probudimo?

Konzumiranje vode je veoma važno za različite procese u organizmu, a u posljednje vrijeme posebno se ističe važnost ispijanja čaše vode čim se probudite. No, koliko je to zapravo istina?

IZVORklix.ba

Nutricionistica i viša direktorica globalnog kliničkog istraživanja i ishrane na WeightWatchers Michelle Cardel ističe da je određena količina vode ključna za zdravlje cijelog organizma, jer pomaže vašem tijelu pravilno funkcionisati regulisanjem tjelesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih tvari i optimiziranjem snage mozga.

Čak i samo neznatna dehidracija do dva posto može dovesti do simptoma kao što su glavobolje, vrtoglavice, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom i umor. Zbog toga su se pojavile razne teorije o važnosti vode, a posebno se ističe ona koja navodi kada je poželjno piti vodu.

Neki tvrde da je pitka voda prva stvar ujutro koja će im pomoći da poboljšaju svoje zdravlje, izgube težinu i dožive još neke zdravstvene benefite. No, da li je to zaista neophodno?

Naime, održavanje hidratacije tokom dana važno je za vaše cjelokupno zdravlje, tako da unos vode čim se probudite može pomoći da postignete svoj dnevni unos vode, ali ne kako navodi nutricionistica Cardel ne postoji čarobna količina vode koja nam je potrebna prije nego počnete dan.

Držanje flaše s vodom na noćnom ormariću može djelovati kao suptilan podsjetnik da pristupite danu s načinom razmišljanja o jačanju zdravlja. Također, može vam pomoći da se osjećate budnijima. Ako uz vodu dodate hranu, to također može pomoći u povećanju nivoa energije.

Iako je voda važna za zdravlje, ona neće pomoći da izgubite kilograme i napravite detoks organizma. Stoga, umjesto da vjerujete da ispijanje vode ujutro povećava osjećaj sitosti, morat ćete biti svjesni da ne postoji dovoljno dokaza koji bi povezali unos tečnosti s povećanim osjećajem sitosti ili gubitkom težine.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE