Četvrtak, 16 Maja, 2024

Cvijanović optužila Heleza i Isaka: “Otvoreno prijete nasiljem i ratom. BiH je leglo terorizma”

U obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović optužila je međunarodnu zajednicu i strane ambasadore da “zadiru u unutrašnja pitanja BiH” te optužila Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, da “nezakonito djeluje”.

Osvrnula se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN-a.

” Čak je i rezolucija o danu sjećanja na Srebrenicu koja se predlaže Generalnoj skupštini UN-a eklatantan primjer kako strano miješanje i nepoštovanje ustava BiH podrivaju mir i stabilnost. Nacrt rezolucije, čiji su autori pojedine zemlje i ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, odražava potpuno nepoštovanje Ustava BiH i Predsjedništva BiH, koje je isključivo nadležno za formulisanje vanjske politike BiH. O tom nacrtu rezolucije Predsjedništvo nije ni razgovaralo niti je usvojilo; štaviše, nema ni konsenzusa među našim narodima niti na bilo kom nivou vlasti o tekstu rezolucije, koji je namjerno uskraćen i skriven od javnosti. Većina vaših država zna da se ova aktivnost vodi u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, ali ste jednostavno odlučili da tu činjenicu ignorišete”, rekla je Cvijanović.

Ističe da neke članice UN-a smatraju da je ova rezolucija benigna i da predstavlja čin ljudskog saosjećanja.

“Međutim, jasno je da je namjera koja stoji iza nje sve samo ne benigna. Profesor Francis Boyle, pravni savjetnik bošnjačkih političkih lidera, prošlog petka, 26. aprila, u intervjuu jednoj sarajevskoj TV, izjavio je da nakon donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, sve tzv. “probosanske snage” moraju da se ujedine da to iskoristite za ukidanje Republike Srpske. Ova opasna izjava, nažalost, odražava preovlađujuću namjeru mnogih bošnjačkih političkih lidera i jasno pokazuje da je predložena rezolucija destabilizujuća za mir i stabilnost u BiH”, navodi Cvijanović.

Optužila je međunarodnu zajednicu da favorizuje “bošnjačku stranu” te je iznijela niz skandaloznih tvrdnji.

“I dok zvaničnici RS govore o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti i rješavanja svih otvorenih političkih pitanja u demokratskim institucijama, određenim prijetnjama i militarističkim izjavama zapadni ambasadori u Sarajevu nastoje da uliju strah u Srbe, a istovremeno daju nadu nekim radikalnim snagam u bošnjačkom političkom vrhu da će NATO ‘riješiti’ “problematičnu” RS tako što će je ukinuti. Istovremeno, bošnjački zvaničnici, poput ministra odbrane BiH Zukana Heleza i ministra bezbjednosti FBiH Rame Isaka, otvoreno prijete nasiljem i ratom. Među mnogobrojnim zapaljivim izjavama ministra Heleza, dvije su najopasnije: da stvara “rezervne” vojne snage u BiH, i poziv da se u škole u ​​BiH uvede “vojna obuka”. Ministar Isak je, s druge strane, izjavio da će “povesti 10 korpusa” kada se RS bude ukidala”, smatra Cvijanović.

Cvijanović je rekla da se ovakve prijetnje i pozive na nasilje, Schmidt i strani ambasadori rijetko osuđuju.

“Takođe treba napomenuti da aktuelna prijetnja od radikalnih islamskih terorističkih ćelija predstavlja opasnost ne samo za mir u BiH i na Zapadnom Balkanu nego i u cijeloj Evropi. Prije samo dvije sedmice, policijske snage su u Zenici uhapsile jednu osobu koja se sumnjiči da pripada radikalnoj islamističkoj grupi u FBiH. Lokalni mediji u BiH nedavno su objavili i da je ministar Helez odobrio da poligoni Oružanih snaga BiH u Mostaru koriste strani državljani i pojedini mještani povezani sa radikalnim vehabijskim pokretom”, navela je Cvijanović iznoseći niz neprovjerenih tvrdnji.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE