Petak, 19 Jula, 2024

Boris Horvat pobjeđuje u Velikoj Kladuši,a koalicija okupljena oko SNSD-a u Bosanskom Petrovcu?

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini se bliže a najavljeni su za 6. oktobar ove godine. Političke križaljke se privode kraju i sve su izvjesnije kandidatske liste po izbornim jedinicama.

U Unsko-sanskom kantonu vjerovatno ćemo imati 5 novih-starih (grado)načelnika. Velike šanse da ponove mandat imaju gradonačelnici Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe te načelnici Bužima i Ključa.

Ostaje interesantno pratiti razvoj situacije u Sanskom Mostu gdje SDA ima načelnički mandat ali je opterećena unutarstranačkim problemima. Ipak sve je izvjesnije da u toj lokalnoj zajednici SDA hita ka novom načelničkom mandatu ali sa novim imenom.

Ovih dana sve su oči uprte u Veliku Kladušu, gdje će gotovo sve opozicione stranke imati
zajedničkog kandidata za načelnika u pokušaju preuzimanja načelničke pozicije od presuðenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Zajednički kandidat će biti Boris Horvat, aktivni privrednik u Velikoj Kladuši. Sa njim će pokušati svrgnuti sa vlasti dinastiju Fikreta Abdića i njegovu Laburističku stranku.

Međutim, ništa manje bitna,a takođe specifična opština u Unsko-sanskom kantonu je i Bosanski Petrovac. U toj opštini je sveprisutan politički pluralizam kao nigdje drugdje. Trenutni načelnik je Mahmut Jukić iz SDA, koja je 2020. godine uzela tu poziciju nakon pune 23. godine. Istina tada je SDA bila na vrhuncu moći u ovoj lokalnoj zajednici, međutim unutarstranačke turbulencije i podjele su je dovele na margine političkog bitisanja u Bosanskom Petrovcu.

Iz unutarstranačkih izbora SDA je izišla dodatno oslabljena, a načelnički mandat je obilježen slabom podrškom kroz strukture općinskog vijeća.

U isto vrijeme stranke čije se centrale nalaze u manjem BH entitetu,Republici Srpskoj, a koje su parlamentarne u ovoj lokalnoj zajednici, najavile su zajednički nastup na sljedećim lokalnim izborima za poziciju opštinskog načelnika. Tako će zajedničkog kandidata imati SNSD Milorada Dodika, DNS Nenada Nešića, Socijalistička Partija i Demos.

Dakle sve stranke sa centralama u Republici Srpskoj će imati jednog kandidata. Kako stvari stoje zajednički kandidat će biti Nemanja Davidović, predsjednik lokalnog SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu.

S druge strane,svoju kandidaturu je već obznanio Haris Mešić koji će biti kandidat većine probosanskih stranaka i to Nezavisne liste za Bosanski Petrovac (bivši i aktuelni SDA-ovci), Naroda i Pravde (NiP), Narodnog Evropskog saveza (NES), Pomaka, …  dok SDA odbija podržati Harisa Mešića te je za očekivati da će ići svojim kandidatom što uveliko otvara vrata pobjedi zajedničkom kandidatu stranaka sa Srpskim predzankom, odnosno SNSD-ovom Nemanji Davidoviću.

Da li je SDA Bosanski Petrovac je draži Nemanja Davidović od Harisa Mešića?

Kako neslužbeno saznajemo, niti lokalna SDA još uvijek nema ime za kandidata za načelnika jer se vode unutastranačke borbe oko kandidata te je i sama lokalna
SDA uveliko podjeljena.

Navodno se još u januaru razgovaralo o zajedničkom kandidatu svih probosanskih stranaka ali su razgovori naišli na otpor unutar SDA koja je ujedno takav prijedlog i odbila te je za očekivati razbijanje probosanskog bloka isturanjem svog kandidata.

Za komentar smo pitali kandidata za načelnika Harisa Mešića koji je potvrdio naprijed navedeno i rekao da su u sve bili uključeni predsjednik KO SDA USK Jasmin Musić i načelnik Mahmut Jukić. O drugim detaljima nije htio govoriti, osim da mu nije jasno zašto to nije prihvaćeno jer je garantiralo SDA-u načelničku poziciju i u novom mandatu. Takođe nam je naveo još neka imena iz društvenog života Bosanskog Petrovca koji su bili uključeni u razgovore i iznalaženje riješenja oko zajedničkog kandidata probosanskih stranaka.

Tragom tih imena, provjerili smo ove informacije. Potvrdu istinitosti naprijed navedenog smo dobili od aktera koji su bili sudionici ovog procesa i medijatori razgovora i dogovora. Isti su nam potvrdili da određeni ljudi iz lokalnog SDA to nisu prihvatili te su pregovori u konačnici i propali. Prijedlog je predviđao da će SDA jedina dati ime za načelnika opštine na sljedećim lokalnim izborima i da će to biti aktuelni načelnik Mahmut Jukić.

Zbog molbe tih pojedinaca, njihova imena nećemo navoditi, osim činjenicu da su istaknuta imena unutar jedinog boračkog udruženja u Bosanskom Petrovcu i Islamske zajednice.

Kad se sve sabere i oduzme, može se zaključiti da je probosanski blok u ovoj krajiškoj opštini uveliko podjeljen,  a i sama SDA kao jedan od značajnijih nosioca tog bloka je podjeljena unutar sebe oko kandidata. Kako stvari stoje, političku scenu u Unsko-sanskom kantonu će osvježiti SNSD sa svojim partnerima.

Koalicija prosrpskih stranaka koja podržava Nemanju Davidovića

 

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE