Srijeda, 10 Aprila, 2024

BIHAĆ: Dovedu migrante do Korane, koji je preskoče u dva koraka, i eto ih u EU | VIDEO

Unajme kombi i velikom brzinom se zabiju u granični prijelaz kako bi se domogli Evropske unije, odnosno toliko željenog azila

Posljednjih mjeseci granični policajci Bosne i Hercegovine i Hrvatske bilježe do sada neviđene slučajeve bahatosti i drskosti krijumčara migranata. Unajme kombi i velikom brzinom se zabiju u granični prijelaz kako bi se domogli Evropske unije, odnosno toliko željenog azila.

Ovakva drskost za posljednjih osam godina, koliko se BiH otprilike susreće s problemom migracija, nije viđena. Osim toga, krijumčari prelaze granicu i van graničnih prijelaza, što je zaista teško spriječiti. Vrlo često se prepuste krijumčarima koji imaju podebeo kriminalni dosje.

Opasne grupe

Reporter “Dnevnog avaza” jučer je patrolirao graničnim pojasom koji pokrivaju službenici Granične policije stanice Izačić. Ogroman je to prostor!

– Veliki novci su u igri. Sada granicu prelaze ljudi koji imaju veliki novac. Krijumčari i kriminalne grupe postaju sve opasnije – kaže Daniel Trivunić, pomoćnik komandira za operacije JGP Izačić, na kratkom brifingu prije patroliranja.

U patroli su inspektor Šefik Muranović i policajac Emir Hibić.

– Događalo se da se kombijem punim migranata zalete preko livade i ”zabiju” u šumu, koja je već u Hrvatskoj. Vozač krijumčar se odmah vrati u BiH, a migranti traže azil jer su na tlu Evropske unije – objašnjavaju nam.

Na samoj obali rijeke koju, ako preskočimo, ulazimo u Hrvatsku graničari pronašli iskaznicu. E. Trako

Na ogromnom području graničnog pojasa od jutra obilazimo napuštene objekte, ruševine, vikendice, lovačke kuće. Znakovi su pored puta, ali migrante ne srećemo.

– Sve su dovitljiviji. Do te mjere čekaju trenutak kada će krenuti u ilegalni prelazak granice da su skontali kada je nama smjena i koriste taj međuprostor za prelazak – govori Hibić.

Nekoliko stotina metara od naše pozicije, pokazuju rukom graničari, već je Hrvatska.

– Krenut ćemo sada prema novoj ruti kojom danonoćno pokušavaju i prelaze granicu kada ih ne uhvatimo i ne spriječimo u tome. To je preko rijeke Korane, koja se u ovo doba godine može pregaziti – kaže Hibić.

I krenuli smo. Odmah na početku tabla s upozorenjem “Neposredna blizina državne granice”. U normalnim okolnostima to je znak da se udaljite, ali za migrante to je znak da nastave naprijed!

Do rijeke se spuštamo stazom po kojoj je razbacano smeće, ćebad, vreće za spavanje, kabanice…

Na samoj obali rijeke koju, ako preskočimo, ulazimo u Hrvatsku – iskaznica. Bit će da je iz nekog kampa. Na njoj ime Abdulrahman Alou. Iz Egipta. Inspektor Muranović pokušava skenirati kod s iskaznice, međutim, nije prepoznat.

– Vrlo je moguće da je neko lažno izdao, ili su je sami sebi napravili. Ovakve iskaznice često pronalazimo, kao i pasoše. Najviše pronađemo turskih pasoša – kaže nam Muranović.

Nije bilo vreće

Na dva koraka do Hrvatske migranti lako ispune svoj cilj. Dok razgledamo uokolo, policajac Hibić u žbunju primjećuje vreću za spavanje.

– Jučer (prekjučer, op. a.) one vreće nije bilo. To znači da je sinoć bilo ilegalnih prelazaka u Hrvatsku – govore.

Otkrivaju nam da stalno imaju zajedničke patrole s kolegama iz Hrvatske, koji su dosta opremljeniji. Jedinica Izačić, naprimjer, nema dron, koji je idealan za nadzor velikog prostora pograničnog pojasa, pa ga posuđuju iz stanice Velika Kladuša.

Dok dron dođe, migranti, hop-cup, uskočili u Evropsku uniju. I tako…

Šta kada pronađu migrante

– Kada naša patrola zatekne grupu migranata, obavještava se Služba za poslove sa strancima, IOM, svi se popisuju i vraćaju u kamp ”Lipa”. Međutim, oni su za dva ili tri dana ponovo u pograničnom pojasu i sve tako dok ne pređu – govore bh. graničari s Izačića.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE