Subota, 13 Jula, 2024

Benefiti ispijanja kafe: Umanjuje rizik od ciroze jetre kao i drugih stanja

IZVORavaz.ba

Britanski naučnici sa univerziteta u Southamptonu analizirali su podatke iz devet studija u kojima je učestvovalo gotovo pola miliona ljudi iz šest zemalja. Svoje su zaključke objavili u magazinu Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Fatalna bolest
Zaključak koji su izveli jeste da konzumacija kafe znatno smanjuje, gotovo za pola, rizik od ciroze jetre. Što više šoljica kafe, rizik je manji, tvrde naučnici.

Tako, naprimjer, dvije dodatne šoljice kafe u danu smanjuju rizik od ciroze za 44 posto. Ciroza jetre teška je bolest koja može biti fatalna jer znatno povećava mogućnost zatajenja jetre i pojave raka.

Blokira viruse
Naučnici objašnjavaju da kafa, osim kofeina, ima mnoge biološki aktivne sastojke, poput protuupalnih tvari. Osim izravnog biohemijskog efekta, kafa ima i neposrednu ulogu u zaštiti od ciroze jer razni sastojci pronađeni u kafi blokiraju viruse hepatitisa B i C, a kafa smanjuje i pojavu dijabetesa tipa 2.

U studiji se zaključuje da je veza između povećane dnevne konzumacije kafe i smanjenja rizika od ciroze jetre velika, veća nego što je kod mnogih lijekova koji se koriste za prevenciju te bolesti. Uz to, suprotno mnogim lijekovima, kafa nema ni izbliza toliko nuspojava.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE