Subota, 13 Jula, 2024

Autoškole nakon 17 godina povećale cijene: Polaganje nikad nije bilo skuplje

Tvrde da je ova odluka donijeta kako bi osigurali održivost i funkcionisanje autoškola i omogućili kandidatima bolji kvalitet obuke

Udruženje autoškola Sarajevo danas je objavila saopštenje o, kako kažu, važnim promjenama i inicijativama koje su poduzeli kako bi unaprijedili kvalitet obuke i povećali sigurnost na putevima.

Kako navode, saopštenje je namijenjeno informisanju javnosti o važnim promjenama i koracima koje preduzimaju radi poboljšanja usluga autoškola i sigurnosti u saobraćaju.

Ujednačavanje cijena obuke
Autoškole na području Kantona Sarajevo na sastanku održanom 13. maja zauzele su jedinstven stav da je “određivanje minimalne cijene i ujednačavanje iste s ostalim kantonima u FBiH nužno i opravdano”.

Tvrde da je ova odluka donijeta kako bi osigurali održivost i funkcionisanje autoškola i omogućili kandidatima bolji kvalitet obuke.

Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, odredili su minimalne cijene obuke za vozačke dozvole.

One su značajno više nego što su do sada bile.

A kategorija: 720 KM
B kategorija: 1.480 KM
C1 kategorija: 750 KM
C (ako ima C1): 710 KM
C (ako nema C1): 1.650 KM
CE kategorija: 640 KM
D (ako ima C 2 godine): 1.500 KM
D (ako nema C): 2.700 KM
DE kategorija: 920 KM
Nove cijene će biti u primjeni od 1. juna 2024. godine.

Razlozi za ujednačavanje cijena
Od 2007. do 2012. godine, nadležno Ministarstvo je propisivalo minimalnu cijenu obuke, što je osiguravalo stabilnost i kvalitet obuke. Nažalost, odustajanjem ministarstva od regulacije cijene 2012. godine, došlo je do slobodnog formiranja cijena što je otvorilo vrata nelojalnoj konkurenciji i drastičnom rušenju cijena, što je direktno utjecalo na pad kvaliteta obuke i rapidno povećanje broja saobraćajnih nesreća već od 2013. godine.

Cilj donošenja ove odluke je eliminiranje nelojalne konkurencije i neprirodno niskih cijena osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, a time
stvoriti poštenije uslove na tržištu, piše Fokus.

Naglašavaju da autoškole koje se trude i pošteno rade često trpe zbog nelojalne konkurencije koja privlači kandidate niskim cijenama na račun kvaliteta obuke. Ove prakse štete ukupnom standardu i sigurnosti saobraćaja te dugoročno ugrožavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Otvorena vrata nepravilnosti
Neprirodno niska cijena u jednom broju autoškola rezultira drastičnim padom kvaliteta rada, niskom platom i motivacijom instruktora, skraćivanjem trajanja obuke, te otvorenim vratima raznim nepravilnostima.

Sve je to, naglašavaju, rezultiralo rapidnim padom bezbjednosti na cestama u BiH, što dovoljno govori da neprirodno niska cijena ide nauštrb kvaliteta osposobljavanja i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Finansijska održivost
Cijena koja se nije mijenjala preko 17 godina i promjene svih ulaznih parametara bitnih za funkcionisanje autoškola, poput povećanja troškova goriva, održavanja i cijene vozila, plata instruktora, kao i opštih troškova života, negativno su uticali na funkcionisanje i poslovanje čitavog sistema autoškola.

Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo bolje uslove za funkcionisanje i rad autoškola.

Dostojanstvo profesije instruktora
Kroz ujednačavanje cijena, vraćamo dostojanstvo profesiji instruktora i pružamo podršku poštenom radu.

Naš cilj je osigurati pravednu naknadu za njihov trud i profesionalnost.

Složeniji uslovi obuke
Sarajevo kao glavni i najveći grad u BiH ima složenije uslove obuke u odnosu na manje gradove i mjesta u BiH što zahtijeva dodatna ulaganja i resurse.

Uticaj odluke na sigurnost saobraćaja
Dobro obučeni vozači ključni su za sigurnost na putevima. Kako navode, inicijative imaju za cilj:

Povećanje sigurnosti: Kvalitetna obuka će smanjiti broj saobraćajnih nesreća. Prema crnim statistikama, BiH ima jednu od najviših stopa saobraćajnih nesreća u regionu, što naglašava potrebu za kvalitetnijom obukom vozača.

Standardizacija obuke: Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo da svi kandidati prolaze kroz jednak kvalitet obuke, bez obzira na autoškolu koju odaberu.

Zaključak
Ove promjene su neophodne za osiguranje kvaliteta obuke i sigurnosti na putevima. Udruženje auto škola Sarajevo poziva sve kandidate i građane na razumijevanje i podršku u ovim nastojanjima.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE