Petak, 12 Aprila, 2024

Abdulah Sidran bit će ukopan u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu

IZVORklix.ba

Legendarni bh. pjesnik i filmski scenarist Abdulah Sidran bit će ukopan u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu u srijedu, 27. marta, u 15:40 sati.
Dženaza će biti klanjana u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop će biti u haremu Ferhadija džamije.

Kako saznajemo komemoracija legendarnom bh. pjesniku bit će obavljena u srijedu u 12 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo 23. marta u 80. godini života.

Ostat će upamćen kao scenarista filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića… Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: “Bolest od duše”, “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva”, “Zašto tone Venecija”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Sarajevski tabut”, “Morija”, “Pjesme poslije rata” i brojne druge.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE