Srijeda, 18 Septembra, 2024

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić suočiće se s optužbama za organizovani kriminal i manipulacije nekretninama

IZVORetto.ba

Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Lejla Fazlagić-Pašić, stigla je u Kantonalni sud u Sarajevu, gdje će se suočiti s optužnicom za teške kriminalne radnje.

Njen dolazak označava ključan trenutak u dugogodišnjem slučaju koji je uzburkao bh. pravosudni sistem.

Fazlagić-Pašić je nedavno stigla u BiH nakon što se prethodno povukla iz javnosti i izbjegavala pravosudne procese. Na prošlom ročištu, koje je odgođeno zbog njenog navodnog zdravstvenog stanja, tvrdila je da je bolesna i da pati od korone, no kasnije je ta tvrdnja detaljno obrazložena i opravdana.

Optužnica koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo početkom 2018. godine tereti Lejlu Fazlagić-Pašić za nezakonito preknjižavanje 19 nekretnina, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo osam miliona KM. Prema optužbi, ona je bila uključena u organiziranu kriminalnu grupu koja je koristila svoje pozicije kako bi manipulirala pravnim dokumentima i nekretninama. Tužilaštvo tvrdi da su joj u ovim aktivnostima pomagali sudije, advokati, notari, te sudski i općinski službenici.

Ključna figura u ovoj kriminalnoj operaciji, prema navodima Tužilaštva, bio je Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH. Njegov slučaj, poznat kao predmet “Delimustafić”, uključuje optužbe za organizirani kriminal i korupciju, a suđenje za ovaj slučaj počelo je u aprilu 2024. godine nakon brojnih odgađanja.

Fazlagić-Pašić je bila nedostupna bh. pravosudnim organima osam godina, što je dodatno zakompliciralo pravnu borbu protiv nje. Njen povratak u BiH označava povratak pravdi i pokušaj razrješenja složene mreže korupcije koja je potresla pravosudni sistem.

Dok se suđenje nastavlja, pažnja javnosti je usmjerena na razvoj događaja i mogućnost da će Lejla Fazlagić-Pašić biti suočena s ozbiljnim posljedicama svojih djela. Ova situacija također stavlja pod povećalo rad bh. pravosudnih organa i njihove sposobnosti da se uhvate u koštac s korupcijom i organiziranim kriminalom na visokom nivou.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE