Petak, 11 Oktobra, 2024

Olmo odveo Španiju u finale Eura

IZVORetto.ba

Nogometna reprezentacija Španije je u polufinalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj savladala selekciju Francuske rezultatom 2:1 i plasirala se u finale gdje ih čeka bolji iz drugog polufinala u kojem će snage odmjeriti reprezentacije Nizozemske i Engleske.

Crvena furija je tako do finala stigla zabilježivši svih šest pobjeda i opšti je utisak da igraju najljepši nogomet na Euru te da su sasvim zasluženo u finalu. Španija je prva zaprijetila i to u petoj minuti susreta. Yamal je ubacio s desne strane, a Fabian Ruiz je glavom šutirao preko gola da bi Francuzi stigli do vodstva četiri minute kasnije. Mbappe je ubacio s lijeve strane, a mrežu Unai Simona je pogodio Kolo Muani i postigao prvi gol za Trikolore iz igre na Euru.

Nije se dugo čekalo da Španija nastavi sa svojom prepoznatljivom igrom na ovom Euru i dođe do izjednačenja rezultata. U 21. minuti susreta Lamine Yamal je ušao s desne strane u sredinu i magičnim udarcem pogodio mrežu Maignana te tako postao najmlađi strijelac u historiji Evropskih prvenstava. Svega četiri minute kasnije na semaforu Allianz Arene u Minhenu je bilo 2:1.

Olmo se fantastičnim driblingom oslobodio Aureliena Tchouamenija i šutirao, a loptu je u gol skrenuo defanzivac Francuske Jules Kounde čime je postavljen rezultat prvog poluvremena. Pogodak je prvobitno pripisan defanzivcu Barcelone, no naknadno je ispravljeno te je gol dodijeljen veznjaku Leipziga.

U nastavku je Francuska krenula po izjednačenje, pa smo vidjeli prilike Tchouamenija, Mbappea i Upamecana, ali promjene rezultata nije bilo. U 75. minuti je Theo Hernandez imao veliku priliku, ali je njegov udarac otišao preko gola Unai Simona što je bilo posljednje uzbuđenje na utakmici te je Španija obezbijedila plasman u veliko finale. Tamo ih čeka bolji iz drugog polufinalnog meča u kojem će sutra od 21:00 sati u Dortmundu snage odmjeriti Nizozemska i Engleska. Rezultat i strijelci:

Španija – Francuska 2:1 (Yamal 21’, Olmo 25’ / Kolo Muani 9’)

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE